tisdag, februari 13, 2007

Förbjudna staden

hade helt glömt bort den här artikeln, när snälla Kickie tipsade mig. I love it! Om ni ska till Beijing så måste ni läsa den. helt klart något av det bästa som skrivits om Beijing i svenska tidningar. Skriven av Ove Säverman som jag tråkigt nog inte stöttpå i sammanhanget annars.

4 kommentarer:

M sa...

Ja, den var verkligen bra! Utförligt och intressant!

Anonym sa...

Eeeh, får man ha en avvikande mening? Måste erkänna att jag tycker den känns litet som ett hopkok av inläst material om Kina.

Man får inte en känsla av artikelförfattaren verkligen varit där - vilket jag naturligtvis inte ifrågasätter. Men stämningen och känslan inför Förbjudna Staden lyckas han inte förmedla.

Men som faktatext, visst...

Unknown sa...

Åse: Nej, där har du ju faktiskt en poäng. Den är ju väldigt atmosfär- och känslolös.

Men jag är ju historienörd (som du märkt) så jag blir ju helt galet intresserad av alla årtal och kejsare:)

Anonym sa...

Just atmosfär var det jag tyckte den saknade. En av orsakerna till att jag läser t ex din blogg, är ju just att det märks att det är skrivet av en som verkligen varit där och tagit in det hela.

Men att själva fakta i artikeln är fascinerande, tycker jag med. Är ju väldigt intresserad av historia själv. ;-)

Men skickar man en journalist hela vägen, väntar man sig ändå någon extra vinkel på det hela.

För övrigt har just DN en otroligt bra korre på plats i Beijing, Torbjörn Pettersson heter han.

För övrigt kan jag åka till Förbjudna staden hur många gånger som helst, jag tror att jag varit där sju, åtta gånger nu och jag upptäcker ständigt något nytt. Nu i december var vi i den delen där kejsarinnan Cixi bodde. De hade en halvskruttig utställninng, men det var ändå var jätteintressant.