torsdag, februari 22, 2007

Glamourmodellen och de många myterna

I och med att Caroline skrivit om mig som konstruktiv när det gäller glamourbranschen tänkte jag ta till orda och skriva lite om mina tankar kring branschen.

Ingen som känner mig eller läser den här bloggen kan ha missat att jag är feminist. Och visst är jag en klyscha, visst är jag kritisk till utviksbranschen.

Förr gnällde jag mycket om tjejerna och klagade på dem. Men nuförtiden försöker jag att inte göra det. För jag började tänka, framför allt när Being Bingo satte igång på TV. Jag insåg hur vi gullar med killarna bakom branschen och dömer ut tjejerna. Jag insåg hur otroligt ofeministiskt jag betett mig och att jag gjort samma misstag som många andra - jag gav tjejer skulden för vad framför allt män står bakom.

Jag är kritisk mot utviksbranschen. Jag gillar inte att killarna bakom Moore har feta löner medan tjejerna i tidningen knappt får betalt trots att de mer eller mindre säljer tidningen. Jag gillar inte intervjuerna där tjejer får frågor som vem de vill ha lesbiskt sex med och hur ofta de kollar på porr.

I bloggvärlden och i vanliga världen får glamourmodellerna otroligt mycket skit. De kallas dumma, slampiga och fula. Men Bingo, honom hackar ingen på - han är ju så skööööön. Att det är han som skapar det vi avskyr skiter vi i. Det får tjejerna stå för.

Jag vill inte jobba i utviksbranschen. Men vem är jag att döma glamourmodeller? Vem säger att de själva inte är kritiska? Jag skrev nyligen ett inlägg om att jag har ångest ibland på grund av att jag vet hur mycket flyg fuckar och förvärrar växthuseffekten - ändå jobbar jag kvar. Och kanske är det samma sak med glamourmodeller? Vem vet vad Natacha egentligen tycker? kanske är hon minst lika kritisk, men gillar sitt jobb så pass mycket att hon fortsätter - precis som jag.

Jag stör mig något otroligt på den typiska glamourtjejens utseende i dag - blekt hår, stora silikontuttar och en vikt på sisådär 45 kilo. Jag tycker att det ser konstigt ut, och jag surar för att inte småbröstade eller mulliga tjejer viks ut. Plastic Fantastic rules, typ. Men kan jag skylla det på glamourmodellerna? Nej, kanske för hur de ser ut, men knappast på att de syns i tidningarna. Efterfrågan styr utbudet. Säljrekord sätts när Natacha visar D-kupan i en tidning, inte när en brunett med A-kupa är på omslaget. Men här finns heller ingen kritik mot tidningen eller köparna. Istället är det modellen som får höra hur jävlig hon ser ut. Och visst, det får man tycka, men är det inte dags då att kritisera tidningen bakom som väljer ut tjejerna?

Nog för att tjejerna är en del av branschen och kan kritiseras såtillvida, men glöm inte de som står bakom. Om du tycker att Natacha, Angelica eller Elita är äckliga, ja, då borde ni faktiskt tycka att Bingo också är äckligt och inte bara skööön.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sagt!
Ok, du "får" skriva om annat än Beijing oxå.
Snö t.ex. Haha.

Anonym sa...

jag håller helt med, bra formulerat! :)

Klara sa...

Äntligen! Det där hade jag kunnat skriva under på. Hade inte ens tänkt på det med lönerna faktiskt, men nu när jag tänker på det har jag flera gånger läst att de inte får så mycket pengar för att vika ut sig.

Och ja, du har fattat vad det handlar om nu. Du är nog inte den enda som har tänkt om i det sammanhanget, det har jag också gjort. Tycker en del av det som händer runt Carolina Gynning nu är intressant med tanke på sånt här.

Och när man väl fastnat i att få uppmärksamhet hela tiden, som t ex Linda Rosing, då tror jag det är svårt att sluta. Man har liksom en slags karriär som går ut på något man kanske inte alls vill, men har kanske inget annat att göra, kanske har sumpat utbildningar osv.

Det bästa inlägget jag läst här tror jag!

M sa...

Riktigt bra inlägg! Det behövs i vår värld..

Anonym sa...

Vadå?
Elita äcklig?
Som är så fin.
Hon verkar också ha börjat ett nytt liv, som Grynning.
Kvinnor mognar med åren.