söndag, oktober 23, 2005

Myterna om fågelinfluensa

Har fått flera upprörda mejl de senaste dagarna som frågar mig hur jag kan åka till Beijing med tanke på fågelinfluensan. Oroa er inte, är mitt råd. Varför? Jo..

1. Fågelinfluensan har inte drabbat Beijing. Inte ett enda fall har påvisats. Det är alltså lika farligt att åka till Stockholm som till Beijing.

2. Vet ni hur fågelinfluensan sprids? Genom fågelbajs. Fågelinfluensan är en tarmsjukdom och människor som smittats är de som jobbar med fåglar. Du kan äta hur mycket kyckling som helst utan att oroa dig. Om du inte åker till Vietnam och startar en kycklingfarm på landet så behöver du inte oroa dig. Om en fågel bajsar på dig rådet jag inte heller dig att slicka dig ren. Tvätta dig istället.

3. På fyra år har 61 människor dött av fågelinfluensa. Under samma period har över 800 människor dött av vanlig influensa i Sverige.

Oroa er inte!

De som skriver om nästa pandemin fågelinfluensan är de sedvanliga icke-moral-tidningarna Expresse, Aftonbladet etc. Förra vintern var det växthuseffekten som skulle starta jordens undergång, i somras skulle japansk encephalit utrota sydostasiens befolkning och nu är det fågelinfluensan. Oroa er inte.

Inga kommentarer: