söndag, februari 11, 2007

Hur tar man sig till Sommarpalatset?

Gamla och nya Sommarpalatsen ligger väldigt nära varandra men gamla är ganska tråkig (sorry, men det är det!). Gamla sommarpalatset länsades totalt och brändes ner till grunden av fransmänneb och engelskmännen på 1860-talet under andra opiumkriget (sedvanlig västerländsk imperialism. Kina vägrade köpa opium för att de ville stoppa det tunga missbruket, och då blev väst arg och gick in och mördade, stal, plundrade och betedde sig allmänt illa). Otroligt synd då det sägs ha varit den vackraste kejserliga trädgården i Kina. Den anlades redan på 1100-talet och har varit förebild för den kinesiska arkitekturen. I dag finns några få stenplattor kvar, resten är borta.

Nya sommarpalatset plundrades också, men inte lika svårt och kejsarinnan Cixi restaurerade det under slutet av 1800-talet. Detta är dock nyare och byggdes framför allt av Qianlong under 1700-talet.

För att komma till nya Sommarpalatset, Yiheyuan, kan du ta buss, båt eller taxi. Bussen och båten tar låång tid så jag brukar köra på Taxi. Yiheyuan ligger cirka två mil från stan. Med taxi från Qianmen kostar det ungefär 50 kr.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Båteresan tar inte bara lååång tid, den är faktiskt urtråkig också. Man åker utmed höga betongkajer och ser ingenting.

Kan faktiskt inte rekommenderas.

M sa...

Vi tog bussen när vi var där. Det var väldigt klurigt, speciellt vilken buss man skulle ta och vart man skulle gå av och på, men det gick ändå. Men visst, det tog en stund att åka. Skulle nog också rekommendera taxi.

Anonym sa...

Håller med om att gamla sommarpalatset är skittråkigt. I alla fall om man bara går runt själv utan guide. Engelsmännen brände ju rubbet så det är inte mycket kvar. Dock finns en bra kafé vid östra ingången, Mima heter det, rekommenderas.

Unknown sa...

Åse: Jag har bara åkt med den båten en liten bit och fick samma känsla som du skriver: tråkigt.

Malin: Samma där:)

Ola: Tack, det ska testas! jag gillar bra kaf'eer i Beijing:)