tisdag, november 29, 2005

Mat och dryck i Beijing

Fick ju kommentaren att jag uppdaterar för sällan så nu ska det bli ändring!

Angående mat och dryck: Beijing är himmelen för en gourmand. Oftast kan du följa regeln: ju enklare inredning, desto godare mat. Det är på ställena med plastmöbler som du äter bäst. På finare restauranter får du en konstig blandning mellan kinesisk och västerländsk mat som mest smakar som torr kinamat i Sverige.

För riktig kinesisk mat är så otroligt mycket godare än den du äter här i Sverige. Förbered dig på mycket vitlök, ingefära och chili! Du måste testa både dumplings och pekinganka när du är där. Missa absolut inte de inlagda grönsakerna, vilket vi tycker låter jätteäckligt men som är supergott, särskilt gurkan!

Till maten serveras alltid en kanna te, vilket kineserna dricker till maten. Vill du ha öl, vin, vatten eller läsk får du beställa till det.

När du går ut och äter finns det ett par saker du kan tänka på:
* Riset kommer sist så be om att få det till maten
* Ge inte för mycket dricks. Det räcker med 1-2 yuan. Många ställen har som policy att inte ta emot dricks.
* Beställ in minst en huvudrätt per person. Mitt förslag är: 1 huvudrätt per person (gärna 1 fläskrätt och 1 kycklingrätt, 1 hot and sour soup och inlagda grönsaker)
* Alla servitörer kommer att propsa på att ni ska beställa fisk, som är ganska dyr jämfört med annat. Men en varning är att fisken kryddas väldigt tråkigt och smakar inte alls lika mycket som hemma. Lätt en besvikelse.

Prova även någon foodcourt i ngn av galleriorna som är placerade högst upp. Räkna inte med att ngn kan engelska utan pekmetoden gäller. Räkna också med att du först måste ladda ett kort som du drar när du ska betala maten. Ladda med 15 kr/person.
Foodcourten är ultimat då maten är som billigast (1-3 kr per rätt om du äter kinesiskt, västerländskt dyrare) och du kan prova allt du har lust med. Dessutom känns det betryggande att kunna se maten först. Mitt favorit foodcourt finns på SoShow, en kedja som finns både i Xidan och Chongwenmen.

Priser annars:
1. Hål i väggen och gatustånd: 10-15 kr för mat med dryck
2. Kinesiska restauranter (rekommenderas!): 20-40 kr för mat med dryck
3. Västerländska eller förstaklassrestauranter: Runt 100-lappen förutom de riktigt dyra innerestauranterna.

En maträtt kostar oftast runt 15-20 kr på en kinesisk restaurant och en cola eller en flaska vatten på några kronor.

P.S. Glöm inte att fylla i enkäten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Tack för all nyttig information om Peking! Jag åker dit på onsdag (7 dec). Ser verkligen fram emot resan! Jag kommer sannolikt ha några frågor innan jag åker. Återkommer med dessa!

Vänlig hälsning,

Magnus

Unknown sa...

Bara bombardera mig! jag tycker att det är jätteroligt och försöker svara så gott jag kan. Självklart är det mycket jag är ovetande om, men det jag kan bidrar jag gärna med.

P.S. Bara så du vet så läggs frågorna som inlägg och heter "Fråga Ulrika". Tar givetvis bort personlig info och så, men det är mest för att alla ska se svaret, annars får jag samma frågor mååååånga gånger.

Angående resan behöver du inte oroa dig. Beijing är en fantastisk stad där alla kan hitta något de gillar. Passa på att handla alla julklappat där, kommer inte att kosta många hundralappar och är definitivt roligare!