måndag, april 16, 2007

Kineser tvångsförflyttas i Shanghai

Otroligt tänkvärd artikel av Ola Wong . Hade lika bra kunnat vara Beijing. Tyvärr är inte all kapitalism fantastisk och väst är inte alltid bäst. Det är så dumt. Nu när vi äntligen kan se hur skadligt segregation är i samhället startas den på andra sidan jordklotet. Jag är definitivt inte kommunist, men ibland är det så trist att Kina inte kan se våra misstag och ta del av dem innan de begår desamma.

2 kommentarer:

Klara sa...

Yay!

Jag träffade en kines när jag var i Budapest nyligen. Han sa att Kina är mera kapitalistiskt än kommunistiskt. Tycker det är ganska intressant när de faktiskt säger det själva.

Kina har de värsta sidorna av kapitalismen å de värsta av kommunismen. Illa!

Undras just om det var den storyn jag såg på tv4 om en snubbe som vägrade flytta å hävdade att den privata äganderätten hade gått för långt. Han hävdade Kinas lag mot företagen. Folk kom och hjälpte honom med mat och vatten för alla ledningar och grejer var rivna. Minns dock inte var det var. Tänkte hela tiden att jag skulle tipsa dig men glömde av det.

I vilket fall: här var det alltså en kines, som frivilligt hävdade kommunismen mot kapitalismen! Tycker det är intressant med motbilder bara.

Och nej, jag är inte heller kommunist.

Unknown sa...

Håller helt med. Kommunism baserar ju på ett ekonomiskt system där produktionsmedlem är statligt ägda, där samhället är klasslöst, avskaffande av privatägande och ekonomin är planekonomi.

Inget av detta finns ju i Kina. Det man kämpat hårt för, ända sedan 1973, är ju marknadsekonomi och privatisering. Kina är dessutom i dag ett otroligt klassindelat land. Skillnaderna mellan fattga och rika är lika stora som i centralamerika.

Jag tror bara man rör ihop ordet diktatur med kommunism. Diktatur är det ju definitivt.