torsdag, januari 26, 2006

Lunch och middag

Maten i Beijing är fantastisk! Helt olik den Kinamat du äter här i Sverige. Det är mycket strimlat kött och inlagda grönsaker.

Fläsk och nöt är ett säkert kort och serveras ofta strimlat, med strimlade grönsaker, wokade under hög värme.

Kyckling är underbart. Serveras ofta med nötter och chili. Ingefära är också ett vanligt element.

Tofu är vanligt förekommande. Ät inte enbart tofu utan ha det som ett kompliment. Favoriten är friterad tofu i sötsur sås.

Fisken är inte min stora favorit, men gillar ni fisk så är det vanligt med kokt och stekt fisk. Räkor är en stor favorit. Ofta väldigt starkt kryddade.

Den kända ankan serveras med bröd, gurka, purjolök och sås. Äts som tacos, fast med pinnar och är himmelskt gott.

Dumplings är små degknyten fyllda med grönsaker och/eller kött. Ser vedervärdiga ut och luktar vedervärdigt men är otroligt gott.

Grönsakerna är ofta inlagda och verkar inte gott i våra ögon. Men tveka inte! Kineserna lägger in sina grönsaker i vitlök, ingefära, chili etc och du slipper dne tråkiga ättikesmaken. Istället blir grönsakerna spännande och goda.

Vill du äta gott så ät inte på hotellen. Ät istället på enkla små restauranter eller på gatan. Hotellens kinamat smakar som här hemma. Ganska tråkigt med andra ord.

Mina favoriträtter finner du här.

Vill ni se en kinesisk meny så titta här.

1 kommentar:

Thérèse sa...

Eftersom Kina är väldigt stort är det stor skillnad mellan maten från olika regioner. Varje region har sitt speciella kök. Åker man till en kinesisk storstad finns restauragner som specialiserat sig på olika regioners mat. Så det är kul att prova några olika kök.
Håller med Ulrika om att frukosten inte är nåt vidare, själv har jag löst det med kaffe och en stor macka på Starbucks eller nåt sånt ställe.
Många ställen har inte kniv och gaffel så det kan vara bra att innan man åker åtminstone ha ett hum om hur man äter med pinnarna. Det är inte så svårt.