söndag, december 10, 2006

En fundering

Jag har funderat på en sak hela dagen, nämligen Arnold Schwarzenegger (stavning?). För ungefär ett år sedan besökte han Peking för att träffa Kinas styre. Efter sitt besök gjorde en amerikansk tv-kanal en intervju med honom angående intrycken från Kina. Arnold berömde kinesernas affärer och utveckling, men berättade att han var riktigt förbannad över en sak han insett i Peking och även hotat Kinas regering med något (minns tyvärr inte vad, men det handlade om business) om det inte lslutade.

Vad undrar ni nu?
Avsaknaden på demokrati och yttrandefrihet?
Förstörandet av hutongerna?
De växande klassklyftorna?
Den växande alkoholismen?
Censuren?

Nej, de piratkopierade filmerna. När Arnold klev av planet blev han nämligen väldigt förvånad. På flygplatsen hade det samlats hundratals kineser som ville hylla Terminator. Folk hade plakat, bilder, filmer med dig.

Problemet är att Terminator är som många andra filmer i Kina förbjuden enligt censuren. Ungdomarna måste alltså ha köpt filmen som kopia eller laddat ner den. Arnold blev vansinnig och hotade och skrek om att Kina skulle ta tag i det pronto. Vilket de gjort. Polisen stänger hela tiden affärer med filmkopior.

Arnold tänker och beter sig som en skådespelare, inte som en guvernör. Det politiska planet berör honom inte, men filmindustrin gräver alltid i bakhuvudet. Jag tycker att det är lite sorgligt. USA har makt i Kina. Varför inte pressa dem att släppa censuren så hade han sluppit oroa sig så mycket för kopior.

Näej. Arnold får ett klart minustecken av mig i den här frågan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud. Var får han pluspoängen någonstans utöver Alfapet? :)

deeped sa...

Det kan ju ha med att han är guvernör i Kalifornien. I Kalifornien ligger Los Angeles. I Los Angeles ligger Hollywood...

Unknown sa...

Adde: Ha ha, den var bra!

Deep: Så sant, samtidigt är han ju inte där för att representera Hollyood utan för att representera USA:s politik.