onsdag, mars 28, 2007

Tips från Åse!

Att köpa glasögon i Beijing är ruskigt billigt. Vi åkte till Beijing Eyeglass City, ett varuhus i flera våningar inte långt från Panjiayuan Market. På tre eller fyra våningar är det precis smockfullt med små affärer som säljer glasögon. Här finns ett enormt urval, allt från kinesiska modebågar till märkeskopior.

Om ni tänker göra det här, sätt av rejält med tid, det finns så många affärer och bågar att välja mellan så det går inte snabbt direkt! Har man sällskap med sig som inte ska köpa glasögon, kan de under väntetiden kolla in en marknad med kinesiska möbler. Den ligger till ca 50 m till vänster när man kommer ut ur glasögonmarknaden.

Priserna beror på vilket typ av både man vill ha och hur stort synfel man har. Man gör synundersökning på plats, men jag rekommenderar att man tar med sitt glasögonrecept hemifrån och håller på att det är det man vill gå efter. Vi köpte två par bågar av ett kinesiskt modemärke, styrka ca -3 för totalt 680 kronor. Vill man ha "märkesbågar" kostar det något mer. När vi väl hade provat och bestämt oss, tog det inte mer än en timme att göra glasögonen. Har man svårare synfel eller vill ha progressiva glas får man räkna med att det tar längre tid, ibland flera dagar.

Ett alternativ som en annan i sällskapet gjorde, var att byta ut sina bågar. Personalen hjälpte honom att hitta nya bågar som hans befintliga glas kunde passa i. Även detta tog ca en timme att passa in, kostnad ca 200 kronor.

Under den timme man får vänta, rekommenderar jag lunch på den kinesiska restaurangen på hörnet ca 100 meter därifrån. Man går till höger direkt när man kommer ur marknaden. Supergod mat!


Adress:
Beijing Eyeglass City,
East Third Ring Road, No. 64 Nanlu. Mingjingyuan Eyeglass Market, No. 43 Huaweibeili, north of Panjiayuan

Hoppas nån kan ha nytta av infon.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket kanon bra tipps! Har tänkt köpa nya glasögon i ett halvår nu, ska absolut spana in bågar när jag åker till Kina i juli.
Vet du hur det är med mobiltelefoner? går de att använda hemma i sverige?
/mia

Anonym sa...

skit, det var dit jag skulle ha åkt.

Dan W Boter sa...

Hej!

Detta är en fantastiskt värdefull sida, i stort och smått, då jag avser att flytta till Peking året innan stadens OS. Följ mina öden och äventyr via www.pekingprojektet.se.

Keep up the good work!


Dan W Boter

Anonym sa...

skrev nog lite klantigt ser jag nu...vad jag försökte fråga var:
kan man köpa en mobiltelefon i Kina och sen använda den hemma i Sverige? vet du om det kan fungerar eller om de är låsta till något nät i Kina? tack på förhand för svar!
/mia