torsdag, juni 01, 2006

Restidningar

Tidningssiffrorna har äntligen kommit från Orvesto! Hittade det här på resume.se:

RESEMAGASIN:
Aftonbladet Resa 536 (-44)
Allt om resor: 208 (+6)
Res 121 (-33)
Vagabond 177 (+18)

OBS! siffrorna rör upplagor, d.v.s Aftonbladet: Resa har tappat 44 000 läsare.

Siffrorna ovan förvånar mig inte ett dugg. Aftonbladet: resa kommer att tappa ännu mer de närmsta åren, tills de hittar sin "Ebba", d.v.s. en person med nya fräscha idéer som kan dra upp dem igen.

För let's face it. Bilagan är enormt tråkig och väcker varken intresse eller inspiration. Jag tror att det har flera anledningar, bl.a:

* Jag förespråkar objektiv journalistik. Jag fullständigt avskyr artiklar som bara berör skribentens kärlek till ett ställe. Men i Aftonbladet: Res är de för objektiva. Allt man läser känns som en reklamannons. Inga artiklar har ett språk som står för aftonbladet eller skribenten. Ingenting gör den speciell. Inga tankar om platsen kommer fram.
* Tidningen handlar nästan enbart om resebyråernas erbjudande. Varje artikel avslutas med "Och resebyrån X har nu erbjudande hit". Trovärdigt? Nej.
* Journalisterna är abnormt anonyma. Man kan aldrig skaffa sig en favorit för alla skriver likadant.
* All info är så uppenbart snodd. Allt går att finna på internet. Man får aldrig några nya, heta tips som man vill ha.
* Fokus ligger på charter. Och let's face it, om du ska på en charter eller sista minuten, försöker du då läsa in dig på stället? Nja... Ska du däremot till New York köper du säkert tidningen där det står om coola, trendiga outlets.

Vagabond är förmodligen motsatsen till Aftonbladet: Res. Objektiv, men samtidigt med ett persnligt Vagabond-språk och väl lanserade journalister (alla som läser Vagabond vet vem Tobias och Bodil är). Resebyråer förekommer sällan i artiklarna. Nya tips, nya ställen tipsas om hela tiden och man märker att de besökt stället.

Aftonbladet är vår största kvällstidning. De lär ha en del pengar. Man borde ha resurserna. Varför gör man inte något roligare?

9 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag måste hålla med om att Aftonbladet Res är trist men jag är grymt besviken på hur dålig Vagabond har blivit dom senaste åren. Jag tyckte den var bra för några år sen och har varit prenumerant i flera år. Jag valde i somras att inte förnya min prenumeration. Dom kommer med extremt dryga svar på alla läsarkommentarer och frågor , ibland känns det som om dom hånar sina läsare. Sen tycker jag inte det är så mycket nya ställen. Thailand , Australien och Medelhavet och någon Europeisk storstad i varje nummer. Ganska ofta Indien. Inga mer udda resmål som man kan lära sig nåt nytt och få inspiration av utan bara ställen dit "alla" åker.
Känns inte som om det finns någon riktigt bra resetidning på svenska idag tyvärr

Unknown sa...

Therese: Håller verkligen med dig. Jag avslutade också min prenumeration för ett tag sen för att jag är så trött på deras "Jag vet bäst"-attityd. Dock tror jag den funkar på svenska folket.

Filip Lam sa...

mycket trevlig reflektion. Undrar hur tidningen reseguiden står sig i konkurrensen.

Thérèse sa...

Ja du har nog helt rätt i att det säkert går hem. Dessutom har Vagabond fina bilder. Lite tråkigt att dom har fått sån hybris. Jag har flera kompisar också som varit trogna prenumeranter men sagt upp den.

Skulle vara kul med en ny bättre resetidning på svenska. Ni har aldrig funderat på att göra papperstidning av backpacking?

Unknown sa...

Filip: Ska jag vara ärlig så har jag inte tittat på reseguiden än. Har hört talas om den i forumet på backpacking.se men där har den sågats rätt rejält.

Therese: Ja, hybris är ett bra ord.

Jo, vi funderar på det hela tiden. Frågan är vilken målgrupp vi skulle ha och så. Vad hade du velat se för restidning?

Anonym sa...

Jag håller med om Aftonblades RESA bilaga är lite platt och tråkig, men för 5 kronor tycker jag ändå att det är värt att köpa den. Ibland finns det något tips som kanske inspererar till att resa. Kanske lite mycket "familjpåresa-artiklar" som inte intresserar mig. Vagbond är enligt mig den bästa svenska restidning, med de bästa jorunalisterna, snyggast designen & uplägg, fina bilder och dom får mig att vilja resa mera. Det jag undra är. Finns det någon restidning som ni anser är bättre än vad Vagabond är idag och isf vilken tidning? För den tidningen tittar jag gärna igenom :) Mvh /Emil

Unknown sa...

Emil: Ska jag vara ärlig tycker inte jag att det finns någon riktigt bra restidning.
Den bästa skulle jag nog säga är Vagabond, om man bortser från deras "Vi vet bäst". Jag avskyr den attityden.

Anonym sa...

Vagabond känns föråldrad och väldigt kall mot sina läsare. Dessutom har dom alltid halvnakna tjejer i reportagen... känns också som att det alltid skrivs om Thailand och Kroatien. Jag gillar den där nya tidningen, Escape. Den slår Vagabondoch RES med hästlängder.

Unknown sa...

Escape sa du? Har faktiskt aldrig läst den, men ska köpa ett nummer imorgon! Tack för tipset!