torsdag, juni 29, 2006

Säkerhet

Jag håller på att göra en säkerhetssida till Bp, och här får ni ett litet smakprov.

Vanliga scams i Kina:

Backpackings rekommendationer:
* Det är dyrt att dricka te på tehus. Vissa försäljare kan få det att låtasom de bjuder på en kopp te, men när notan kommer så blir det en dyr historia som kan gå på flera tusen kronor om det är ett fint te du druckit.
* När du ska ta en taxi från flygplatser i Kina så var säker på att du tar en från den officiella taxikön, annars kan det bli dyrt. Taxi från flygplatsen utanför Beijing in till stan kostar cirka 100 kr i taxikön. Om du tar en som inte står där kan du få betala upp emot 500 kr.
* Konststudenter kommer ibland fram på stan och vill prångla konst till dig. Oftast dras du med till ngn källare där du känner dig tvingad att köpa för dyr konst. Vissa konststudenter har rapporterats dra med turister till strippklubbar.
* Flygplatsskatten för utrikes flyg togs bort för två år sedan. Men många lurendrejare står på bland annat Beijings flygplats och tar betalt för flygplatsskatt. Betala inte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den om den falska hundringen blir tydligen vanligare också:
du köper något och betalar med en 100-kwai-sedel. Efter några meter kommer säljaren springande och säger att sedeln han fick var falsk. Du tar emot den och ger honom en ny. Det som har hänt, är att han bytte (den äkta)sedeln han fick av dig mot en falsk, jagade ikapp dig och fick ytterligare en äkta hundring av dig i utbyte mot sin falska.

Unknown sa...

Oj, dne har inte jag alls hört talas om.. Går det bra att jag tar med det på BP?

Anonym sa...

Det går jättebra - jag har hört talas om det där ett par gånger nu...