onsdag, november 30, 2005

Vaccination

När du ska åka till Beijing bör du besöka en vaccinationsmottagning innan du åker. Då brukar du rådas att vaccinera dig mot följande:

1. Stelkramp/difteri
Vissa läkare rekommenderar att du tar en femte spruta i tjugoårsåldern om du ska ut och resa i världen. Skyddet håller oftast resne av livet.
Kostar ca 150 kr

2. Polio
En extra poliobooster ges också i samband med att du reser utanför Europa, om det är mer än 5 år sedan du fick din senaste spruta. Denna håller sedan för livet.
OBS! Om du är född 1948-1959 bör du ta en sjätte poliospruta då vaccinet som gavs under denna tid var mycket svagare än det som ges nu.
Kostar ca 100 kr

3. Hepatit
Den absolut viktigaste vaccinet. Här kan du välja mellan gammagloubin som ger dig skydd i ungefär ett halvår, eller havrix som håller över 20 år.
Gammagloubin kostar ca 130 kr
Havrix kostar ca 280 kr per dos (ges 2 ggr med ungefär ett års mellanrum)

4. Dukoral
Mycket omtalat vaccin. Är egentligen för kolera men skrivs ut mot turistdiarré. Många blir magsjuka av det och därför är vissa läkare väldigt försiktiga med att skriva ut det. Brukar inte rekommenderas inför en resa till Beijing då risken att du blir magsjuk där är liten, men vissa läkare kan föreslå det.
Kostar ca 190 kr per dos men ges två - tre gånger före resan.

OBS! Ska du göra en rundresa och vistas på landsbygden rekommenderas fler vacciner. Kontakta alltid en vaccinationsmottagning innan din resa

Källa: Smittskyddsinstitutet, FASS, Infektionkliniken på Universitetssjukhuset i Lund

Inga kommentarer: