lördag, december 31, 2005

Beihaiparken

Beihaiparken är Beijings äldsta och bäst bevarade kejserliga trädgård, den ingick alltså i kejsarfamiljens privata trädgårdar, dit inga vanliga människor hade tillträde. Den är väldigt stor - ungefär 68 hektar. Redan under 900-talet under Liaodynastin byggdes ett palats här, och under 1100-talet (Jingdynastin) anlades en park, en sjö och Qiongshuaön anlades. Under 1200-talet lät Kublai Khan uppföra ett palats på området, där han tog emot Marco Polo, som lär ha sagt att han trodde att han kommit till himmelen. Så vackert var det.

Kublai Khan gjorde Beijing till huvudstad under 1200-talet och förlade centrum till detta område. Det nuvarande utseendet på parken skapades framför allt under Ming, men även under Qing byggdes mycket.

Under Qingdynastin kallades Beihaiparken för Vinterpalatset, till motsats mot Sommarpalatset som ligger västerut.

I parken finns hortensieön (Qianghuadao), även kallad jadeön. Ön är konstgjord och man använde jorden som blev över när man skapade Beihais sjö. På den finns Baita - Den vita pagoden/Dagoban. Den byggdes 1651, efter ett besök av Dalai Lama. Baita är 36 meter hög, byggd i tibetansk stil och byggdes som ett bevis på enigheten bland folken. 1644 hade ju manchurerna tagit makten i Kina och därför inleds Qingdynastin. Den ligger bredvid Eviga fridens tempel, som är ett lamabuddhistiskt komplex.

I parken finns även många andra sevärdheter. I söder finns ett ceremonikärl i grön jade som var en gåva till Kublai Khan 1265. En annan sevärdhet är alla vackra paviljonger och trädgårdar som härstammar från Qing.

Den sevärdhet flest kineser kommer för att se är Den nio drakarnas mur. Det finns tre stycken sådana i Kina - en i staden Datong, en i Förbjudna staden och en i Beihai. Det här är den absolut vackraste och välbevarade. Den gjordes 1417 och föreståller drakar som slåss i ett stort hav. Förr fanns här ett tempel som rivts, men murens funktion var att skrämma bort onda andar.

Inga kommentarer: