fredag, december 30, 2005

Konfuciustemplet


Det tempel jag tycker mest om i Beijing är Konfuciustemplet (Kongmiao) som ligger ett stenkast från Lamatemplet. Att besöka konfuciustemplet är som att komma ifrån Beijing för en stund. Hit hittar inga turister och de gånger jag besökt templet, har vi varit de enda förutom ett fåtal munkar på plats. Det är underbart mysigt där och man kan stanna hur länge som helst.

Konfuciustemplet byggdes 1306 och grundades av självaste Kublai Khan. Om man bortser från tempel som finns i Qufu, Konfucius hemstad, är detta det största i Kina.

På tempelgårdarna finns stora stenblock, vissa fortfarande vilande på sköldpaddor. På dessa är 51624 studenters namn vackert inristade. Detta beror på att Konfuciustemplet en gång tillhörde kejserliga högskolan och därför inristades namnen efter de studenter som tagit examen, vilket var mycket prestigefyllt. Idag är inristningarna ganska otydliga på många ställen, men att veta att det är namn som ristats in under ett lopp av 800 år är ändå väldigt spännande.

En annan sevärdhet är den stora cypressen, som är 700 år gammal. Den planterades alltså samtidigt som templet byggdes och har hållt sig genom Yuan, Ming, Qing, Kulturrevolution och kommunism.

Konfucianska tempel innehåller väldigt sällan statyer (ni kan finna en i norra delen som föreställer Konfucius) men däremot finns det många tavlor med förfäders namn inristade. Förr var man tvungen att buga när man gick förbi en sådan.

Templet innehåller även ett museum som visar Beijings historia med kinesiskt och engelsk text.

Inga kommentarer: