måndag, december 19, 2005

Varför så många barn på barnhem?

Väldigt många skriver och frågar varför det är så många barn som överges i Kina.

Okej så här står det till:
Många tror att barn dödas när de föds vilket är båg. Barnen lämnas på trappor, i skogen, vid floder etc, där de kan finnas. Det finns tusen anledningar till detta. En är att man hellre vill ha pojkar för att de ska kunna ta hand om en på ålderns höst, en annan att få har råd med preventivmedel.

En stor orsak är det jag skrivit om nedan, nämligen lagen om att man enbart får ha ett barn, vilket resulterar i tusentals flickor på landsbygden som aldrig får ett personnummer eller har några rättigheter. De är helt enkelt villebråd. Om de blir våldtagna kan det aldrig anmälas då de inte finns i systemet och de kan heller inte göra ngn abort då de inte har ngt personnummer.
Tonårsflickor som blir våldtagna eller blir gravida av misstag tvingas alltså att föda sina barn och de lämnar då ofta sina barn för någon annan att ta hand om dem.
På samma sätt lämnar vanliga unga par sina barn i skogen om de får fler än ett.
I o m att det är status att ha pojkar i Kina så är det oftast flickor som lämnas.
Barnen hamnar på barnhem där de lever ett helt kärlekslöst liv, bundna (ja, de är verkligen bundna med rep) vid säng och och på pottan.

Ur feministisk synpunkt har denna lag varit enormt kränkande. Från och med 2005 har aborter förbjudas efter att föräldrarna fått reda på vilket kön barnet har. Ett stort steg i kinas jämställdhetsarbete.

Inga kommentarer: