lördag, december 31, 2005

Sommarpalatsen

Jag och många andra brukar säga att man ska besöka Sommarpalatset, men detta är egentligen rätt slarvigt. Det finns faktiskt TVÅ Sommarpalats som ligger nära varandra, väster om innerstaden. Dessa har använts av av kejsarna under sommarmånaderna för att fly Beijings hetta. Särskilt populära var de hos Qingkejsarna.

Yuanmingyuan
Yuanmingyuan är det gamla Sommarpalatset och kallas även Härlighetens tre trädgårdar. Det grundades redan under 1100-talet. Det var hela 350 hektar och det sägs att detta var den absolut vackraste kejserliga trädgården. Det har varit förebilden för resten av Kinas trädgårdsarkitektur.
På 1860-talet, under andra opiumkriget, brände fransmän och engelsmän ner Yuanmingyuan och plundrade det rejält.
Idag är det få turister som söker sig hit då det enbart består av verkligt nedgångna ruiner. Myndigheter lovar år efter år att man ska restaurera det, men idag är det enbart en picnicplats.


Yiheyuan
Yiheyuan är det nya sommarpalatset och det vi ofta refererar till som Sommarpalatset. Yiheyuan kallas även Den välnärda harmonins tempel. Det började byggas under 1750-talet av Qian Long (samme kejsare som gjorde Lamatemplet till kloster). Men den prakt och ståtlighet det har idag måste man tacka änkekejsarinnan Cixi för. Cixi styrde landet med järnhand under 60 år tills hon dog 1908 och överlämnade makten åt den siste kejsaren Pu Yi. Cixi var emot all modernisering och reformationer. Hon lade stora summor pengar på att bygga upp Yiheyuan och folket var inte glatt. Dessutom ogillade folket starkt att hon, som enbart varit en konkubin, kunnat komma upp sig till den makten hon hade.

När Yuanmingyuan hade bränts ner under 1860-talet ville Cixi ha en ersättning och därför lade hon all möda, tid och pengar på att bygga upp Yiheyuan, som är det sista kejsarna byggde upp. Yiheyuan är väldigt stort, ca 230 hektar, och består till stor del av Kunmingsjön och krinliggande trädgårdar, paviljonger och tempel.

Många sevärdheter är att skåda i Yiheyuan.
Det finns ett museum där du kan se Cixis kläder och ägodelar och där all personal går i typiska Qingkläder.
Marmorbåten som även kallas Renhetens och välbefinnandets båt är förmodligen den största sevärdheten. Denna byggdes av Cixi och växkte stor ilska hos kineserna. Cixi använde nämligen pengar som skulle gå till den kinesiska flottan. Kort därefter förlorad kineserna ett förödande slag mot japanerna ute på havet.
En annan sevärdhet är den vackra Långa gången, där allt är målat (varenda bjälke) med ett motiv ur kinesisk historia, litteratur och myter.
Cixis draktron som är av gulguldig sammet finns även kvar i museet.

Även Yiheyuan hade plundrats under 1860-talet och utsattes för samma sak under boxarupproret. Men Yiheyuan restaurerades snabbt. Cixi älskade att åka dit varje år mellan 15 april och 5 oktober då hon ansåg Beijing vara för hett.

1925 öppnades Yiheyuan för allmänheten och idag är det mycket populärt bland turister.


Bild från underbara Euroochina

1 kommentar:

Anonym sa...

Gott nytt år!