lördag, december 10, 2005

Historialektion del 3

Bild på en kines från förr

Alla som läser känner säkert igen detta. En kines har en lång fläta i nacken. Det ser vi i gamla filmer, i Kalle Anka-tidningar, på gamla bilder etc. Men vad många inte vet är varför kineserna hade denna fläta. Vissa tror att det handlar om mode, andra att det handlar om tradition. Men det är fel.

Idag är Manchuriet en kinesisk provins, men så har det inte varit förr. Manchuriet var ett land med nomadbefolnkning. 1644 erövrade manchurerna Kina och skapade det som skulle bli Kinas sista kejardynasti - Qing. Den siste kejsaren avsattes 1912 då Kina övergick till att bli en republik.
Under dessa 300 år var kineserna ett underkuvat folk under manchurerna - i teorin. Manchurerna sinifierades relativt snabbt, precis som mongolerna, och fortsatte styra Kina såsom det alltid styrts. Själva gick de in i samma roll som kejsarna tidigare.
MEN det var viktigt för manchurerna att visa kineserna att det faktiskt var de som styrde, så att kineserna inte skulle glömma att de faktiskt levde i ett främlingsvälde. Därför bestämde man att alla kineser skulle ha en hårpiska - d.v.s. en fläta. Först 1912, när kejsartronen avskaffats kunde kineserna klippa sin fläta.
Flätan är alltså ett bevis på underkuvnad och underlydnad, precis på samma sätt som till exempel Davidsstjärnan. Att flätan kallas just hårpiska beror på att den skulle symbolisera en piska som låg på ryggen, som hölls av manchurerna. Dock ska tilläggas att manchurerna på intet vis förslavade kineserna, men det påminde kineserna om vad som kunde hända.

Därför kan vi direkt, på denna bild se, att det är kineser som besöker en marknad i Beijing, och inte härskarna, manchurerna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ahaa, intressant! jag ska tänka på det nästa gång jag har fläta, det ska jag faktiskt.

Hur kommer det sig att du blivit så intresserad av Kina och Peking i synnerhet?

Unknown sa...

Nu ska länken fungera! annars är adressen här:

http://iaodb.ish-lyon.cnrs.fr/Beijing/Pictures/BJJYG150.jpg

Jag vet inte riktigt hur mitt intresse kom till. Har alltid varit fascinerad av äldre stormakter såsom Rom, Grakland och Kina och besökt alla dessa länder. Men Peking är speciellt på något vis. Trots att det är en stad med fler invånare än Sverige så utstrålar den lugn och mys, ha ha.

Sen är jag väl lite utav en romantiker som gärna drömmer mig bort, och Kina känns så spännande och mystiskt.

Sen är deras tempel och rester så otroligt vackra och historien är jätteintressant!

Gud vad jag flummar ut, men det är bara vackert helt enkelt! Hur går planeringen för din resa? Hittat någon resa än? Annars har jag massvis av tips.

Anonym sa...

Hmm, min vinter-vårresa går sådär eftersom ingen anser sig ha råd att följa med mig. (så jag känner mig, dumt jag vet, bortprioriterad) Jag vill åka till Peking och shoppa, titta på grejer och upptäcka! Tycker du man ska åka med utflyktspaket och hela kittet eller ska man åka dit och upptäcka själv även om man är förstagångsPekingresenär?

Min höst-vinter resa har inte heller någon råd att följa med mig på men det gör inte så mycket. Tänkte åka på Rosa Bussarnas Japanresa där man åker Transsibiriska till Kina sen Sydkorea och sist Japan, det är därför jag vill skicka grejer eftersom jag annars måste släpa på det i tre veckor.

Unknown sa...

Jag förstår hur du menar. Första gången jag skulle åka ville ingen heller åka med mig. Så jäkla tråkig känsla. Men då övertygade jag min mamma, och sen bor min kusin i Beijing så jag har ju alltid henne att umgås med.

Mitt tips är: Åker du alldeles själv så får du granska dig själv: kommer du tycka att det är roligt att vara helt själv? Beijing har inte så mycket turister och kineserna pratar inte engelska. Om du tycker att du klarar det så åk reguljärt.
Känner du däremot att du inte vill vara själv så åk på en gruppresa t.ex. Euroo China Travel. Ett bra tips där är att ta deras resa "Peking på egen hand". Då har du valet att kunna vara ensam, men samtidigt så är det fler än du som åker som du kan socialisera med och umgås om du känner dig ensam.

Jag tycker att paketresor kan vara okej, men tyvärr får man aldrig se bakom de självklara turistmålen. Man shoppar där alla andra shoppar, ser det alla andra ser. Därför gillar jag idén med Peking på egen hand.

Åker man fler än en första gången så tycker jag att man definitivt kan åka reguljärt. Om du åker reguljärt blir det lite billigare men framför allt är du helt fri att göra vad du vill.