fredag, december 30, 2005

Himmelska fridens torg


Himmelska fridens torg (Tiananmen guangzhang) är världens största torg med sina 44 hektar. Torget rymmer ca 500 000 människor! Det ses som Beijing kulturella och politiska centrum, även om Kina kuvar många politiska åsikter.

Himmelska fridens torg fick denna funktion först vid den borgerliga revolutionen 1911 som störtade kejsardömet. Himmelska fridens torg var då enbart 1/4 så stor som det är idag och omgavs av en mur likt den som omgärdar Förbjudna staden. Man rev muren och utvidgade torget. Den storlek torget har idag fick den inte förrän 1959.

Himmelska fridens torg har betytt mycket för Kinas politiska utvekling. Det var här Mao utropade Folkrepubliken av Kina 1 oktober 1949. 197g byggde man även Maus minneshall, även kallad Maos mausoleum på södra delen av torget. 1989 skedde en blodig massaker av studenter som demonstrerade där för vidgad demokrati. Efter det var torget stängt i ett år.

På himmelska fridens torg kryllar det av vakter och militär. Det är förbjudet att gå med väska, och har man det kan de kontrollera den grundligt. Dock är de väldigt toleranta om man är västerlänning. Man får heller inte leda sin cykel över torget.

Himmelska fridens torg har många av Beijings sevärdheter. Bl.a:
* Revolutionens hjältar
* Tiananmenporten som leder till förbjudna staden
* Zhongshanparken som även kallas "Central Park"
* Arbetarnas kulturplats
* Maos mausoleum
* Zhengyangmenporten
* Nationalförsamlingen
* Qianmenporten
* Nationalmuseet

Inga kommentarer: