torsdag, oktober 05, 2006

Clear

Tandläkarbesöket gick hur bra som helst. Jag är en tönt. Jag äter inte socker, sköljer med fluor varje dag och använder tandtråd varje kväll, varför skulle jag ha hål? Men min tandläkare är så skön. Jag får present varje gång jag är där för att jag skött mig så bra, ha ha. I dag fick jag en ny sorts tandtråd. Som klistermärke för vuxna.

Läste i DN om kinesiska turister. Intressant. Har hört att det varit en del problem i bland annat Frankrike då kineser tar för givet att de ska kunna pruta. Dock kan jag inte låta bli att tycka att artikeln är lite endimensionell. Jovisst kan det vara ohyfsat att tränga sig och spotta lite överallt, men ibland undrar jag hur vi västlänningar framstår utomlands. Tänk på Kos. Jesus. Grekerna där lär ju tro att vi nordbor är bortskämda slampiga alkoholister med noll respekt. Eller i Thailand. Eller i Turkiet. Myntet har alltid två sidor.

Jag kan reagera på hur illa västländska turister beter sig på utlandsresor. Konstigt nog påpekas sådant sällan. Antar att det är för att vi lever i en vit mans värld. Vita står för det civiliserade och allt annat är ociviliserat. Många kineser jag talat med har till exempel varit chockade över hur lite respekt vi visar för våra äldre. I Kina finns en helt annan hierarki av respekt än den vi är vana vid.

Nej, nu ska jag sluta gnälla! jag gillar ju faktiskt att folk turistar. Även om det finns mycket negativt finns det lika mycket positivt. Koh Pha Ngan har fått en skola tack vare turismen. Kineser får mer influenser av demokrati genom turismen. Länder blir rikare av turism. Inget är ju svart eller vitt.

Ville bara säga att inget är svart eller vitt.

1 kommentar:

Anna Malaga sa...

Du, vet du, det var faktiskt en spansk tidning som gjorde en rolig grej för nâgra âr sedan: De âkte iväg till Tyskland med ett par spanjorer, som fick klä sig och bete sig precis som turister pâ Mallorca. (beställde pâ spanska överallt, var fulla pâ stranden, försökte komma barbröstade in i kyrkan osv)
Det värsta jag har sett var pâ Corfu - jag riktigt skämdes över att vara svensk.