lördag, oktober 21, 2006

Hero!I dag visar SVT2 filmen Hero, eller Ying Xiong som den heter på kinesiska, 21.00. Ett måste ikväll för det är en av de bästa filmerna jag sett. Det är en av de vackraste filmerna jag någonsin sett. När du kommer till Beijing slås du ofta av den gråa betongen. Men sen ser du ett tempel som lyser upp stadsbilden med rött och gult. När jag tänker på Kina är dessa färger något av det första jag kommer på. I kinesisk film används ofta mycket gult och rött som gör att filmerna blir otroligt vackra.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Jag skulle vilja rekommendera ALLA Zhang Yimous filmer! För att de är sâ vackra, för deras starka kvinnoporträtt och som motvikt till andra filmers flâsiga tempo.
De tre bästa tycker jag är Red Sorghum och hmmm... jag har ju sett dem pâ spanska: Den röda lampan och Shanghais juvel, kanske de heter pâ svenska.

Anonym sa...

Anna Malaga: Den Röda Lyktan och Shanghai Triaden är de svenska titlarna. Så du gissade nästan rätt.

Vägen hem är nog min pesonliga favorit av Yimou, vackrare film får man leta efter. En väldigt ung Zhang Ziyi ses i huvudrollen. Att Leva med Gong Li och Ge You är en annan underbar film av Kinas främsta regissör.

När det gäller hans nya "wuxia-martial arts" filmer, då gillar jag nog Flying Daggers något mer än Hero. Ska bli kul att ser hans kommande film i den genren, Curse of the Golden Flower. Efter det hoppas jag att han återgår till att göra stillsamma draman, det är det han gör allra bäst.

Anonym sa...

Jag såg förövrigt Impression Sanjie Liu i Yangshuo för några veckor sedan. Det är en ljus & musik show, över 500 dansare och sångare medverkar i den. Framförs på Li floden, på en scen omgiven av mäktig natur. Showen regisserades av Zhang Yimou, rekomenderar alla som åker till Yangshuo att se den.

Det ska bli väldigt kul att se hans inledning till OS i Beijing 2008.

Anna Malaga sa...

Tack för det Nicklas! Hade ingen aning om att Yimou skulle göra OS-invigningen, men det ska bli spännande!