söndag, april 16, 2006

Flickor i Kina

Många skriver till mig och frågar varför flickor har en så svår situation i Kina och varför de lämnas bort. Jo, självklart har det med lagen om ett barn att göra. Får man en flicka, så får man skaffa ett barn till, får man då en flicka till så lämnas det bort.

Varför just flickor är det många som frågar?
Jo, en anledning är arbetskraft. Flickor gifts bort och lämnar hemmet medan pojkar har ansvaret för föräldrar. Nuförtiden har dock denna uppfattning alltmer börjat tyna.
Men det viktigaste, viktigaste anledningen har med kinesisk tro att göra. I Kina är den absolut, absolut värsta synden att inte föra vidare familjenamnet. Att låta namnet dö ut är samma sak som att kissa på sina förfäders gravar. nej det är värre. Vi som svenskar kan inte riktigt förstå det där i o m att det inte finns i vår kultur. Men för du inte namnet vidare så har du verkligen skymfat familjen.

När ett-barns-regeln kom innebar det att fler och fler släkter låg i riskzonen att dö ut. Får man bara en flicka försvinner ju namnet när hon gifter om sig. Har man dessutom inga syskon (vilket är ganska vanligt nu) så måste man ha en pojke.

För att piffa upp och göra nyhetsstoff av detta skriver kvällstidningar ofta livfullt om hur kvinnorna dränker sina barn lite överallt eller till och med äter upp dem (kvällstidning anno 1998) men så är inte fallet. Barnen lämnas oftast där nån annan hittar dem och lämnas till de överfulla barnhemmen.

Inga kommentarer: