onsdag, april 26, 2006

Hollander

Jag läser en fantastiskt intressant bok som heter Travel of Western Intellectual to the Soviet Union, China and Cuba 1928-1978 akriven av Paul Hollander. Hollander är specialist på antiamerikanism och är otroligt intressant att läsa. Han arbetar som professor i sociologi på Princeton University.

Hollander tar upp en förklaring till varför Mao hyllats så mycket av svenskar, som faktiskt aldrig besökt Kina. Han menar att länder som ligger långt borta ofta exotifieras. Ju längre bort ett land ligger, desto vackrare och klokare blir allt som de gör. Och visst stämmer det?
Det fanns ingen sympati för Tito i Jugoslavien, ganska mycket sympati med Sovjet och enormt mycket sympati med Kina. Ju längre bort - desto bättre.

Något jag insett att många verkar tro är att Kina och Sovjet var bundsförvanter. Fick senast en kommentar igår där någon trodde att det var därför Mao vunnit makten. Detta är så fel det kan bli. Kina och Sovjet var bittra fiender. Stalin stödde öppet Chiang Kai Shek som var nationalisternas ledare. Stalin gav även ett berömt tal där han förklarade att Cjiang Kai Shek var den ende naturlige ledaren för Kina i framtiden. Sovjet var den största kritikern till Mao och det han utförde. Runt 55-60 fanns ett visst närmande, men efter det var de definitiva fiender.

Tänk själva: vad förespråkade Sovjet?
Jo, en proletär revolution för arbetarna, med en stark industrialisering. En revolution som skulle leda till en modern stat.
vad förespråkade Kina?
Jo, en agrar revolution. Man skulle gå tillbaka till landet och bruka jorden, industrin sjönk. Revolutionen skulle leda tillbaka till det gamla samhället.

Under den här tiden stod Sovjet närmare Europa än Kina. När man läser skrifter från Maos Kina är det sällan amerikaner eller europeer som utpekas som de utländska fienderna, det är Sovjet.

Inga kommentarer: