fredag, april 21, 2006

Update om Qianmen









Hej,
Lite nytt om Qianmen.
Qianmen Dajie rivs och byggs om till modern shoppinggata som en del av upprustningen inför 2008.
Plåtbarriär förankras i betongfundament som rivningsskydd mot gatan och affärer stängs en efter en.
Kanske är det dagens samtalsämne när man möts moppe mot moppe i ett gathörn.
Även västra parallellgatan, Zhubaoshi Jie - Juvelgatan, stängs och skall rivas.
En del försäljare håller ut in i det sista och klänger upp för att nå ut till förbipasserande.
Dazhalan kommer troligen att vara kvar, ännu syns inga tecken på en kommande rivning.
De bågformade affärshusen i sydväst rivs, i nuläget fram till McDonalds, medan den sydöstra böjenmed klädbutiker, väskaffärer och restauranger är helt utblåst.

Bild och Text: Bengt Göran Åback (min hjälte!)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det råkit för de som är i Beijing nu i och med sanden siom har kommit dit från Mongoliet? Det tkr jag iallafall. Stackars semesterfirare som åker dit och så kommer det en massa sand.

Anonym sa...

I stort sett hela Qianmen Dajie var kantat av Plåtbarriärer när jag var där. Det var inte många butiker som fanns kvar där, enbart några få klädbutiker.

Däremot så var vissa andra delar runt omkring fortfarande orörda, tex De Zha Lan - Market Street. Frågan är bara hur länge det tar innan dom går samma öde till mötes?

Anonym sa...

Åh, det som var bland det mysigare vi gjorde i Peking; att strosa på Qianmen daije och i kvarteren västerut. Mysiga affärer, god mat, trevlig stämning....*suck*....varför? för vem river man och bygger flotta shoppingkomplex?

Unknown sa...

anonym: Grejen är att det finns turister och det finns turister. Många av oss "vanliga människor" gillar ju att virra in oss i gränder. Men Kina vill locka rika, särksilt amerikaner, och amerikaner älskar Malls!
Sen ska man inte glömma att nyrika kineser älskar sådana avenyer. Sorgligt men sant.

Anonym sa...

För information:
Qianmen Dajie kommer att renoveras och byggas om i traditionell stil. Tvärtom till vad som antyds kommer den traditionella Hutongstilen förstärks. För övrigt sa kommer flera av de tidigare affären finnas kvar. Malet är att Qianmen Dajie ska aterfa sitt utseende fran 1930-talet med sparvagn och allt.

Unknown sa...

Jag vet, såg det i mars. Riktigt fint!