lördag, oktober 21, 2006

Rundresa

Jag har bestämt mig för att göra en rundresa i Kina. Resan ska vara cirka en månad och jag vill se historiska platser och vackra kinesiska städer. Jag är inte så sugen på Beijing, Shanghai eller Hong Kong (be mig inte förklara varför, för jag vet inte).

Nu behöver jag hjälp. Har du besökt Kina? Vilka städer fastnade du för? Vilka bör ingå?

Klart än så länge är Xian, sen har jag ingen aning.

7 kommentarer:

Patrik sa...

Guilin är jättefint och en båttur på Li river är nästan ett måste (jag tror floden är med lite i Hero, det såg ut så iaf). Xian är ju väldigt coolt om man gillar historia.

Nina sa...

Xi'an ör så mycket mer än bara "stan där de har en arme av oergubbar", så lägg minst ett par dagar där och se till att hinna cykla på stadsmuren. Sen har nog Patrik rätt i att Guilin är en hit!

Patrik sa...

ja, cykla på muren hade jag velat göra (man kan cykla runt hela centrum på muren) men det hann vi inte:

Anonym sa...

Huangshan - Här kan du lätt spendera 3-4 dagar. Mt. Huangshan är självklart ett måste om du åker dit. Sen finns det flera byar som är värda att besöka: Tangmo, Qiankou, Chengkan, Xidi och Hongqun. Andra platser i området som är värda ett besök är: Tangyue Memorial Archways och Mysterious Grottoes of Flower Mountain.

Tåg från Shanghai till Huangshan tar ca 10 timmar. Jag tog flyget dit från Beijing, vilket tog ca 2 timmar.

Istället för Guilin tycker jag att du ska bege dig till Yangshuo, det ligger ca 1,5tim därifrån. Mycket härligare stämning, trots att det kryllar av turister. Omgivningen är fantastiskt vacker och att fylla dagarna med rundturer är inga problem.

Unknown sa...

Xian är riktigt mysigt,mycket historia,folkliv och gott käk. Vart fall om man gillar nudalr och dumplings.

Tycker Södra Kina både med Yunnan och Lijang,Dali samt Guangxi med Guilin och dess omgivningar är ett måste. Det är drömmarnas Kina.

Kul dina småartiklar om de mindre templen i Beijing.

Unknown sa...

Xian för folkliv,mat(nudlar och dumplings ,bbq)samt all historia.

Drömmarnas Kina är annars ett måste med Dali och Lijang i Yunnan,samt Guangxi med Guilin och dess omnejd.
Gillar dina artilkar om småtemplen i Beijing.

Anonym sa...

Jag har precis kommit hem efter en månad i Kina och försöker smälta alla intryck. En stad som jag och många jag träffade (både backpackers och några kineser) gillade var Chengdu. Det är en modern stad, men den har så skön, avslappnad stämning och galet mycket restauranger. Därifrån kan man åka upp i bergen med buss, till byar med tibetansk kultur. Vi var i Rilong (Four Girls Mountain med toppar på 6000 m) - otroligt vackert och spännande! Man kan rida och vandra i dalgångarna. Vidare åkte vi tre dagar på Yangtze och det var fint, dock inte alls så dramatiskt som det lär ha varit innan man dämde upp vattnet. Vi åkte med en kinesisk kryssningsbåt och det man kan säga om det är att alla stopp som gjordes på vägen vid olika tempel o.d. var helt ovärda att betala för. Man får bara trängas med massa kinesiska turister i grupp, som är högljudda och knuffas och poserar framför precis allting, samt reseledare med megafoner och det är tidernas kommers i templen. Dagsturen ut i Little Three Gorges var dock rätt fin och den avslutande utflykten till själva dammprojektet var jätteintressant. Vi åkte till Shanghai sedan och det var kul att vara där, se denna stad som exploderar av futuristiska byggnationer, men Beijing vinner helt klart i alla andra kategoerier (charm, sevärdheter, vackra byggnader...) Utanför Shanghai ligger Souzhou där man kan titta på finfina trädgårdar. Och gör inte om vårt misstag att resa runt med bara en Willmaguide - totalt inaktuell och helt kass!