torsdag, september 14, 2006

Charterresor till Kina

Nu startar även Apollo sin försäljning av resor till Kina. Har kollat igenom deras katalog, och visst verkar det vara bra resor men usch vad dyrt. 10 000 för en vecka i Beijing? Nej tack.

Jag förstår dock att många åker på sådana resor, det är ju väldigt skönt att ha allting packat och klart, alla guidningar fixade, alla transporter klara etc.

Jag hade aldrig klarat det. Jag är en person som blir uttråkad snabbt och avskyr att allting är färdigpackat. Ibland känner jag inte för en guidning i fyra timmar. Därför tycker jag att det är så perfekt med att betala guider på plats. Utanför alla tempel och sevärdheter finns ju guider för en billig peng. Oftast himla duktiga på engelska dessutom, och jag gillar att man är ensam med dem. Sen gillar jag att jag själv kan säga vad jag är intresserad av, hur lång tid jag vill bli guidad och om jag känner för att äta under tiden.

Ha ha, jag är allt lite egoistisk när det gäller sånt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

10 lax är saftigt men för en vanlig "charterfamilj" som vill prova på en ny destination så är det nog ganska lockande. Vi "Kina-vana" (eller Hongkong-vana i mitt fall) reser naturligtvis på egen hand :)

Unknown sa...

Jag tycker att alla ska resa på egen hand! Fats jag är lite idealistisk:)

Unknown sa...

Glöm inte att det finns en enorm kategori människor som inte kan resa på egen hand. Äldre människor som oftast är den typen som är på rundresor och charterresor.

Unknown sa...

Fotavtryck: Jo, visst finnd et människor med handikapp och svårigheter att gå, men att det oftast är den typen som åker på charterresor är en GROV överdrift. Charterbolagen säljer flest resor till människor 25-35 år, framför allt barnfamiljer och par.

Unknown sa...

Beror på vad du inkluderar i charter, jag är enig om att den klassiska sol o bad resan är på det sättet.
Storstad och rundresor skiljer sig dock och de är ju även de paketresor.
Jobbar själv som guide i Kina.
Knappast någon av konkurrenterna som skiljer sig åt i Kina.
De flesta kunder är medelålder uppåt.
Mina kunder är sällan yngre än 55 år.
Många skulle inte klara eller våga sig ut i en totalt främmande miljö.
Förstår gott dock din lust att resa på egen hand.
Kommenterar det enbart av den anledningen att då och då trillar det in väldigt otrevliga kommentarer från backpackers mot gruppmedlemmar under resorna.
Verkar nästan finnas ett slags förakt bland en del mot gruppresenärer.Även om jag inte tror att du har det.
Många av resenärerna har ju äventyrat mycket i sina liv. Bilat genom USA osv. Rundreseupplägget passar den bekväme och kunskapssökande utmärkt.
Men det skall också sägas att fler och fler unga människor hittar till rundreseiden också.
Positivt nog.
Har haft ett antal barnfamiljer med mig runt Kina med för den delen.
Well lycka till med nästa resa.

Unknown sa...

Fotavtryck: men då talar du ju inte om charterresor utan om kultur- och temaresor. Och ja, de har äldre deltagare, det kan man se både på Temaresor, kinesiska resebyråer och rosa bussarna.

Men de går inte att jämföra med charterresor där medelåldern faktiskt är 25-35 år.

Och jag tycker att det är trist att folk inte vågar sig till Kina själva för att det ska vara farligt och otryggt. Min mamma är 60 år och är jätteglad för att hon inte åker med gruppresor. Vi har aldrig känt oss hotade där.

Unknown sa...

Men hon har ju dig, menar inte otrygghet i bemärkelsen farligt pg rån utan snarare det okända, svårt att kommunicera, förstå vad som händer runt omkring för det är annorlunda.
Träffar oerhört många som säger att det brukar resa själva men blir oerhört positivt överaskade över gruppresan som dessutom är billig.
Får ofta sällskap av folk på egen hand som smyger bakom mig när jag guidar i Kina. Ser det som en komplimang.

Unknown sa...

Men jag fattar inte, på vilket sätt har jag hjälpt henne?

Visst, i dag kan jag en del om kinesisk kultur, men jag talar inte kinesiska och de första gångerna vi åkte dit kunde ingen av oss ett dugg. Men det finns taxi och vi hade Lonely Planet-parlör vi visade.

Så om en tonårig dotter utan några som helst kunskaper om kinesiska eller kinesisk kultur är ett störd så måste ju alla människor vara ett stöd:)

och jag har inget emot att bli guidad. Jag anlitar jämt lokala guider.