fredag, september 15, 2006

Jag har bestämt mig!

Nu vet jag vem jag ska rösta på! Hittade en tidning (City?) som hade listat alla partiers åsikter kring allt från arbetslösa till kriminalitet till skola. Det blir en röst till sossarna. No question about it.

Även om jag kan hålla med alliansen om en del så överväger det negativa:
1. Jag fattar inte varför man ska dra ner på samhällets fattigaste (sjuka och arbetslösa) inkomster och subventionera hushållstjänster. Eh.. Jag betalar hellre mer i skatt och slopar ett par klänningar varje månad än ser fattiga bli fattigare.
2. Ärligt talat, subventionera hushållstjänster? Lägg ner. Jobbar man nu så jäkla mycket att man inte kan städa toaletten efter sig så får man banne mig kräva en hög lön så att man kan betala det. Visst, jag hade förstått det om det hade varit något i stil med att ALLA skulle få hjälp. Men nej, det där kan jag verkligen inte stå för. Och då får ni ändå ha i åtanke att jag kommer från ett moddehem. Mina farföräldrar hade till och med ett särskilt litet hus bredvid sitt eget hus där tjänstefolket fick bo.

Ja, och sen en del annat, men det här reagerade jag mest på.

Så min röst går till sossarna.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att se att du prioriterade "rätt" ;)

Anonym sa...

Rättvisa och solidaritet är grunden i ett modernt demokratiskt samhälle så det gläder mig att det blev vänsterblocket! Subventionerade hushållstjänster för dem som redan har det bra ställt (de allra fattigaste har ju inte råd att betala för sån lyx - de får bara vara med att bidra till det genom skattsedeln) och minskade ersättningar i sjuk- och föräldraförsäkringen plus a-kassan ökar klyftorna och skapar ett samhälle där de svagaste offras. Subventionerna är till för gamlingar och handikappade som inte klarar av städningen själv.

deeped sa...

Det intressanta är att rättvisa ofta ses som konkret och inte som kontextuell. Om vi säger så här: för att jag ska kunna göra mitt jobb, och alltså skapa tillväxt för samhället i stort, krävs närmare 60 timmar i veckan konstant arbete. Att då kunna få hjälp med städning skulle ge mig möjligheten att de övriga timmarna umgås med mina barn och vila. Den som jobbar 36,5 timmar i veckan kanske inte behöver det påsamma sätt? Istället - eftersom den personen (som inte nödvändigtvis tjänar mindre än mig om man slår ut det på hur många timmar man jobbar) intehar råd så ska inte jag heller få möjligheten att betala överkomlig vit städhjälp.

M sa...

Låter fint det! Jag med, ska iväg till lokalen nu..

Unknown sa...

deeped: jovisst har du en poäng där.

Mne jag tycker att om det ska ske en subventionering så ska det gälla alla! Som det ser ut nu kommer bara människor med bra lön kunna skaffa extra hemhjälp. Vem säger att en ensamstående trebarnsmamma i vården inte behöver hemhjälp, men att hennes chef behöver det?

amanda sa...

Skönt att du bestämde dig för det som kändes bäst i alla fall. :)

Men vill bara påpeka en sak, det där med olika hushållstjänster... Har folk missat att om de bli billigare så är det inte bara rika som kan använda sig av dessa tjänster längre, utan även de som jobbar mycket och kanske bara behöver en extra timme eller två hemhjälp. Det var ju ett försök för Alliansen att som sagt få ner priserna så att även "normala" kan få chansen att ha hemhjälp, så att det inte längre är en överklassgrej.

Men men, alla har olika åsiker, det var min. :)

Unknown sa...

Amanda: ja, visst hade det varit en fin tanke om det var så, men subventioneringen kommer inte gör att "normala" har råd.

Subventioneringen handlar om 10-30 procent. Fråga en ensamstående mamma om hon plötsligt kommer ha råd? Nej. De som får råd är fortfarande människor med hög lön som har råd att lägga flera tusen varje månad på det.

det enda vi gör är att återgå till pigsamhället. Alla rika får ha en piga som skurar toaletten efter den. Oj, vilken jämlikhet.

Något jag hellre hade stött hade varit subventionering av restaurangbesök, något som alltdi funnits i Kina och gjort att alla har råd att gå ut och äta.

Tänk själv om det hade kostat 20-30 kr att äta på restaurang. Hur mycket hade inte det lättat för en ensamstående mamma?

Visst, hade man gjort en subventionering där ensamstående och sjuka också fick möjlighet att skaffa städhjälp - då hade ajg stött det. Men sjukskrivna som kommer få ännu mindre pengar med alliansen kommer definitivt inte ha råd. Hur kandet vara rättvist att den som har svårt att röra sig inte får hjälp?