lördag, september 16, 2006

Gruppresor

Jag är kanske inte världens fan av gruppresor till Kina. Det är ju ingen hemlighet att jag hellre åker till Beijing på egna villkor.

Jag kan egentligen inte säga att jag tycker särskilt illa om företagen. Jag tycker att det är bra att man låter människor se andra kulturer än charter-Mallorca. Men ibland undrar jag hur mycket annan kultur de möter. Jag har skrivit om hur jag mött stora grupper i Shichahai när de susat förbi bak på rikshor. Något jag kan reagera på är att allt är så tillrättalagt för den svenska turisten. Man besöker allt i grupp och oftast är det ställen som är väl anpassade så turisten ska känna sig hemma. Möter de verkligen en annan kultur?

En annan sak jag kan irritera mig på är misstron mot kineserna. Det finns en rädsla för dem som jag tycker är lite sorglig. Kineserna är knappast ett kriminellt människosläkte som man ska frukta. Visst blir jag ofta uttittad, men det förstår jag. I många områden är det en chock att en ensam västerlänning kommer promenerande och ropar Ni Hao! istället för en hel grupp. Jag kan med handen på hjärtat säga att Beijing är staden där jag känner mig som tryggast. Jag är mer rädd för att gå ensam i Lund på natten än i Beijing.

Och jag tycker att det är synd. Jag märker ju vilken kärlek som resebyråerna och guiderna har till Kina. Men någonstans så mister man en bit av Kina och faller in i charterfällan.

Och ibland sträcker sig misstänksamheten ännu längre. Det här publicerade jag i april, men väljer att publicera igen. Mest för att det är så knäppt:

---

När jag var i Beijing i år såg jag en stor klump av svenska besökare vid Förbjudna staden. Eller hörde, rättare sagt. Gustav och Johan stod i kön för att handla biljett till mig så jag stod själv och studerade dem. Flaggan som guiden höll var bara röd så jag visste inte vem det var.
Dock visste jag att Rolf från Euroochina skulle vara nere och testa en ny guide. Rolf som har euroochina.com är världens bästa människa. Så fort man ber honom om ngt tips skickar han långa mejl och besvarar frågorna grundligt. Så jag visste att om det var Euroochina skulle förmodligen Rolf vara i krokarna och jag ville säga hej.
Så jag gick fram till gruppen, och knackade en dam på axeln för att fråga
Hon vände sig om.
Jag: Hej, jag får bara fråga dig, är det här en Euroochinagrupp?
Damen vände sig om och började prata med sin man. Först trodde jag hon skulle fråga honom men sen insåg jag att hon pratade om kriminella.
Så jag knackade igen och hon vände sig om igen.
Jag: Ursäkta men är det här Euroochina
Damen: NEJ!
Också vände hon demonstrativt ryggen mot mig och drog till sig handväskan så långt in på kroppen som hon bara kunde.
Jag knackade på hennes axel igen. Hon vände sig om.
Jag: Alltså är det några problem? Jag frågar dig vänligt om vilken arrangör du åker med.
Damen: DU SKA INTE FÅ SNO NÅGOT AV MIG OM DU TROR DET!
Jag: Va?
Damen: JAG VET NOG HUR NI FICKTJUVAR SER UT OCH HUR NI FÖRSÖKER GÖRA ERA OFFER FÖRVIRRADE GENOM ATT STÄLLA EN MASSA FRÅGOR! VAD SKA DU HA PENGARNA TILL? KNARK?
Jag: Alltså ärligt. Tror du att jag har åkt till Beijing för att bli ficktjuv?
Då kallade hon på guiden och förklarade för honom att jag var en sån där ficktjuv han pratat om. Han tittade på mig, såg rätt förvirrad ut och frågade om jag kunde gå.
Och det gjorde jag.
Jag vet än i dag inte om det var Kinaresor, Euroochina eller China Travel.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Halloj!

Jessica har, direkt fran Peking!

Jag har ocksa stott pa det dar problemet nar man gar fram till folk bara for att fraga nat simpelt.

Men naja, det var egentligen en annan sak jag skulle ta upp. Du har tipsat om nat stalle som det star "hospital" utanpa. Jag har inte sett skymten av det. Det far bli nasta gang!

Skoaffaren i norra hornet av Ritan tror jag ar riven. Om jag var ratt sa var det bara ett bygge dar nu med hoga staket runt. Men promenaden i parken var underbar och att njuta av mannen som flyger drake.

Vill du veta mer vad jag varit med om kan du lasa min blogg dar jag fatt med det mesta.

I morgon bar det av hemmat och jag vill definetivt tillbaka!

Tack sa jattemycket for alla dina tips! De har varit till stor hjalp.

Jag har sparat visitkort dar jag aven skrivit vad jag velat kopa, vad de givit for pris och vad jag bjudit. Bra att ha ifall de rakar vara de billigaste efter att ha kikat runt.

Unknown sa...

Hospital-marknaden tror jag ska vara kvar, men man ska ha tagit ner hospitalskylten. Jag måste verkligen uppdatera min artikel i mars när jag åker dit igen:)

Skoaffären vid ritan har jag aldrig varit i, det är annikas tips, men då stryker jag den till nästa resa!

Jessica sa...

Tagit ner skylten! *ha Den var rolig. *ler
Nåja, då var det mysteriet löst. Fast vore kul att veta var den låg och ifall jag varit där.

Jag var vid Vantone (tror jag det heter) Vägen som går längs med norra delen pa F staden, följ den västerut så kommer man dit. På vänster sida (södra) ligger det. Mycket kitsch, kuriosa och på en yta av ca 12 kvm trängdes kastruller, knivar, badrumsmattor, plastbyttor, korgar, överkast, plastpåsar och tavlor! En salig blandning.

Nån våning upp köpte jag en Mp4 att kolla film på. Priset startade på ca 850 och jag fick ner det till 560. Förutom Mp4 är det kamera, videokamera, kalender, kolla bilder, se film (mp4), röstinspelning, spel... Man kan sätta in ett SD minne. Själva spelaren har ett internminne på 512 Mb.

Ett fynd enligt mig!

Nu är jag trött och ska lägga mig, det har varit en lång dag.

Landade kl 21. I kroppen är klockan 05.30 på morgonen och jag har snart varit i gång ett dygn.

Natti.