måndag, februari 27, 2006

Kulturrevolution

Alla har hört talas om Kinas kulturrevolution under 60-talet.

Något jag finner ganska intressant är att många tror att allt som förstörts i Beijing, har förstörts under just Kulturrevolutionen. Detta är fel. När kulturrevolutionen startade fanns det inte särskilt mycket att förstöra helt enkelt. Det hade ryssar, engelskmän, tyskar, fransmän och japaner redan gjort under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Man eldade ner något enstaka tempel men det värsta var att man rev den gamla stadsmuren som stått där sedan Förbjudna staden byggdes.
Under kulturrevolutionn ägnades mer tid åt att förfölja människor, bränna böcker och konst och indoktrinera unga kineser att socialismen var det ena rätta.

När jag reser till Beijing får jag ofta känslan av att man befinner sig i en andra kulturrevolution. ene denna gång är det ingen som klagar för denna gång sker det på västerlandets villkor med västerländska ideal.

Man river hutongområdena - allt från vanliga människor hus till vackra tempel från 1300-talet för att göra plats för multinationella kedjor. Kvarterskrogarna byts ut mot McDonalds och Burger King. Marknadsekonomi propageras. Kinesiska varuhus byts ut mot västerländska varuhus. Tehus byts ut mot Starbucks. Hutonghotell rivs för att göra plats åt Hilton och Sheraton.

Men så länge det är på västerlandets villkor så är det bra va?

Inga kommentarer: