söndag, februari 26, 2006

Respekt

Något ni kommer att märka snabbt i Beijing är att kineser sällan har någon som helst respekt för staket vid sevärdheter. Ganska ofta har man sådana för att avgränsa områden dit turister inte får gå, t.ex. in till draktronen i Förbjudna staden. Inte så sällan ser man kineser hoppa över eller lyfta över varandra. Som västerlänning står man och ser på helt chockad.
Väll inne i förbjudet område kan de gärna tända en cigarett, spotta lite, känna lite och tala högljutt. En kines satte sig på draktronen medan andra fotograferade.

När vakterna ser detta blir de ursinniga och sjasar ut dem snabbt. Detta hindrar dock inte kineserna att göra samma sak vid nästa sevärdhet.

Vakterna är inte bättre. De står ofta rökande och spottande inne på sevärdheter där turister inte får gå.

Kineser är speciella ja, fast framför allt väldigt roliga. Man ser allt som gemensamt, förmodligen på grund av den gamla kommunistiska andan. När IKEA öppnade i Beijing för några år sedan blev det kalabalik då kineserna inte alls har samma förhållande som vi till affärer. De tog helt enkelt med sig en matkorg, något spel och satte sig i de bekväma sofforna. IKEA blev som en ungdomsgård för vuxna - allt fanns ju där! På IKEAs invigningsfoton kan man se hur kineserna sitter med sina termosar med te och röker och spelar kort i Tomelillasoffor.
Idag har IKEA enormt många vakter som går runt och sjasar bort kineser från sofforna.

4 kommentarer:

Johan sa...

Hej Ulrika!

Jag läste Metro artikeln och följer numera dina förehavanden! :)

Jag vill gärna påpeka något som man också märker efter ett tag i Peking. Det är att det är så stor skillnad på folk och folk. Framför allt är det skillnad på de infödda Pekingborna och folk som har nyligen kommit från landsbygden. Pekingborna har i mångt och mycket samma uppfattning som du om 'kusinerna från landet'. Dessutom beskyller de dessutom dem för allt dåligt som sker i stan, trots att det faktiskt bönder från landet som bokstavligt talat sliter för att bygger om staden. Ofta utan att få betalt. Speciellt folk från Xinjiang blir beskyllda för alla stölder. När man kommer kineser lite närmare märker man att det finns många fördomar mot folk från olika platser och speciellt mot minoritetsfolk.

Runt turistattraktionerna finns nästan enbart kinesiska turister. De som kommer i stora grupper med hattar och vimplar och billiga kostymer är de värsta. Ett effektivt sätt att förstöra en upplevelse är att åka till en sevärdighet samtidigt som det är någon storhelg i Kina.

/Johan

Unknown sa...

Hej Johan!

Tänk, jag har faktiskt misstänkt att det var så, men aldrig fått det bekräftat.

Pratade en gång med en ung man, som precis som du säger, skyllde ALLT på de nya Pekingborna.

Cliff Hanger sa...

Ha ha... de är för sköna, de där kineserna.

Unknown sa...

Visst är de! I love kineser!