lördag, september 30, 2006

segregation

Beijing är att åka taxi. Att se betong segla förbi i en deprimerad grå färg för att senare rycka till av ett tempel som i rött, guld och grönt skär av den skarpa stadsbilden. Världens vackraste huvudstad är ful. Stadsmuren, hutongerna och templena rivs och ger plats för den nya generationen som tröttnat på att bo i mögliga hus från 1600-talet. "Fantastiskt, vilken dröm, vad vackert" ropar vi västlänningar när vi ser hutongerna från 1400-talet i Shichahai. Med en romantisk exotism skådar vi de gamla husen, ett kulturarv som gör våra ögon tårfyllda. De som bor i husen har också tårfyllda ögon. Husen har dålig isolation och på vintern fryser de så mycket att det inte finns någon mening att vistas inomhus. Husen har inga avlopp och kineserna söker sig till de toaletter man byggt till turister i området. Turister själva undviker toaletterna. Ohygienska säger vi och rynkar på näsan. När vi ser grävskopan skyffla bort husen i hutongerna och ser hur de boende flyttas ut i höghus ropar vi Nej. Kinesen ropar inte nej. Han får värme, vatten och avlopp. Han slipper frysa på vintern.

Jag vet att jag kan vara otroligt romantiserande när jag beskriver hutongerna, något jag fått kritik för och något jag kritiserar mig själv för.

Jag gillar inte vad man gör med staden som en gång kallades för världens vackraste huvudstad, men jag förstår det. Hur många här vill flytta till ett skjul? Någon?

Min dröm hade varit att man istället för att riva de vackra återstående hutongerna restaurerade istället. Tänk själva om det funnits bostadsområden kvar i en svensk stad som härstammade från 1400-1700-talet. Vilken kulturskatt!

---

Kära kommunistiska partiet!
Jag vet att ni har lite hatkärlek till mig. Å ena sidan hatade ju faktiskt er ärkeledare Mao utlänningar, å andra sidan så vill ni ju ha fler turister till staden och jag tycker att jag gör rätt bra reklam för ert fina land.
Och jag snackar nästan aldrig skit om kommunism, och är ganska tolerant. Dessutom handlar jag bara kinesiska märken när jag är i Beijing så jag stödjer faktiskt er inhemska produktion!
jag tror att ni kommer vinna massor på att restaurera istället för att riva och bygga nytt.
Vi i väst är ju inte perfekta och har gjort en hel del av de misstag ni håller på att göra nu. Genom att bygga förorter dit fattiga från hutongerna flyttas skapar ni ju bostadssegregation, något som här i Sverige lett till att idiot-sverigedemokraterna kunnat ta makten.
jag vill inte att ni ska gå samma väg. Jag vill att det ska gå bra för Kina. Så ta en titt på vad vi i väst gått igenom så kommer ni snart se vad som är värt att satsas på. Annars kommer här en snabbguide:
Bostadssegregation: dåligt
demokrati: bra (ni slipper lägga ner så mkt tid på viktiga beslut, folket fixar det åt er!)
Jämställdhet: bra
dödsstraff: dåligt
yttrandefrihet: bra

Ja, det var allt jag hade. Jag kommer i mars igen, hoppas att ni tänkt igenom mina förslag tills dess så jag slipper se min favoritstad förfulas ännu mer!

ha det bra!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår din kärlek till Beijing, det är en fantastisk stad.
Kan glädja dig med att jag känner till och är delaktig i ett projekt som ska bevara och restaurera en del av de gamla hutongerna i centrala Beijing.

mvh

Anonym sa...

Förstår dig precis, varje gång jag går förbi en hutong som håller på att rivas blir jag lika irriterad. Men efter några minuter inser jag att de kommer att flytta till ett bättre boende.

Väldigt intressant blogg!

Lena sa...

Jag har varit sugen på att flytta in i skjul flera gånger, men det har alltid stupat på att inget företag varit villigt att dra dit Internet. :-)Det har dock varit i områden är köldrekordet ligger på +20 grader. Inte riktigt som i Beijing med andra ord...