tisdag, mars 14, 2006

Beijing zoo

Beijing Zoo är ganska populärt bland turister och väldigt populärt bland kineser. På kinesiska heter det Beijing Dongwuyuan. På zoo:et finns cirka 6000 djur, varav 570 olika djurarter. Det är Kinas största Zoo.

Redan under Mingdynastin fanns på platsen en trädgård, men denne gjordes om till en kejserlig djurpark under slutet av 1800-talet, början av 1900-talet. Den är alltså väldigt utsmyckad och fin. Cixi använde den som en privat trädgårdsanläggning och hade på sin tid över 700 exotiska djur där, bland annat en hel del från tyskland. Portarna och många av lokalerna på området härstamar från Qingperioden.

Det alla kommer för att se är så klart pandorna, som har en egen del av parken. Pandorna är de enda djuren som verkar ha det bra på Beijing zoo. Jag är ingen fundamentalistisk djurvän men burarna är hjärtskärande små. Hökar och örnar vars vingar sammanlagt är två meter, sitter i en bur som är 10X10X10 meter med fem andra likadana fåglar. Tigrar ligger i stålburar som är 2X2X2 meter. Jag har endast besökt Beijing zoo en gång för att jag tyckte att det var hemskt. Parken i sig är vacker, men djuren verkar inte må bra.

På området finns även ett akvarium som är toppmodernt och alldeles nybyggt och du är intresserad av djur under vatten.

För att komma dit kan du antingen ta en taxi eller ta tunnelbanan till Xizhimen och ta en kort promenad.

Från zoo angår också båt till Sommarpalatset. jag har aldrig åkt med den själv men många rekommenderar den.

Inga kommentarer: