lördag, mars 04, 2006

Tourist map

Jag har gjort av med min fantastiska Toruist map när jag hade storstädning. Nu undrar jag: är det någon som ska till Beijing nu i mars och hade kunnat tänka sig att köpa en till mig? Den kostar åtta kronor och säljs överallt i stan. Jag betalar så klart kartan och portot om ni kan skicka den till mig. Jag betalar så klart även en extraslant om ni vill ha det för besväret.

5 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

En grej som jag länge undrat över är varför du använder Beijing och inte Peking som namn på huvudstaden? Jag vet att Peking är den svenska varianten och att Beijing är den internationella. Säger du Helsinki om Helsingfors också?

Unknown sa...

Nja det är inte riktigt så. Det finns ingen svensk version. Peking är stavningen enligt wade-gilessystemet som bygger på engelska, och beijing är stavningen enligt pinyin som bygger på det kinesiska språket. Man kan säga att Peking är en europeisk version som i princip alla europeiska länder släppt förutom Sverige.
Anledningen att jag använder Beijing beror på:
1. Beijing håller på att vinna över Peking. Guideböcker som släpps idag heter ofta Beijing. Förmodligen kommer man ändra stavningen inom 10 år.
2. Säger du Peking till en kines stirrar han bara på dig och fattar nada.
3. Idag används ofta pinyinnamn för de andra kinesiska städerna (t.ex. Guangzhou). Ska man använda ett tycker jag att man ska använda alla.
4. Pinyinssystemet skapades för att det helt enkelt inte går att att transkribera kinesiska med wade-giles. Jag tycker att det är lite löjligt att hålla fast vid en stavning som har fått en ersättning för att det var fel. Det är som att fortsätta kalla Thailand för Siam.

Cliff Hanger sa...

Tack, det var ett bra svar.

Anonym sa...

Hej Ulrika!
Jag kan köpa en Tourist Map till dig om du vill, (som tack för många bra tips i din blogg) om du inte redan fått svar. Jag och min kompis ska åka till Beijing nu på onsdag (29/3) och stanna en vecka. Jag är oerhört laddad och tycker att det ska bli oerhört spännande och kul.

Jag tycker om din blogg jättemycket och har fått många värdefulla tips som jag tar med mig. Du skriver enkelt, underhållande och trovärdigt!

Heter kartan bara "torist map"? Kommer säkerligen att köpa en likadan till mig själv.

Hur hörs vi vidare om adress och så vart jag ska skicka kartan?

//Pernilla

Unknown sa...

Hej Pernilla!

Ja du har minst sagt valt ett bra datum. Mars ska vara den vackraste månaden i Beijing enligt kineser, och ja, de vet väl bäst:)

jag blir jättetacksam om du vill köpa en karta till mig! Mejla mig på ulrika@backpacking.se så får du min adress och jag skickar pengar till dig.