torsdag, juli 06, 2006

Moralpanik

Jag kan inte låta bli att småle över moralpaniken i Sverige som handlar om utseende. Gång på gång får man läsa på olika bloggar att det är så hemskt att unga tjejer bryr sig så mycket om kläder.

Visst kan jag hålla med om att märkesfixeringen är absurd och att modet är ganska ensidigt idag. Men samtidigt: det är knappast år 2006 som tjejer började bry sig om utseende. Fråga er mamma hur hon kom i de där läckra byxorna på 70-talet. Förmodligen låg hon raklång i sängen, tryckte ihop dem och skrek åt en kompis "NUUUU" medan kompisen drog upp dragkedjan.

Vi har alltid varit ytliga, alltid brytt oss om vårt utseende. Visst är det i större skala idag, men det handlar inte om att vi är degenerade och moraliskt utplånade. Det handlar om välfärd. Idag har många råd att handla mer än vad de hade haft råd med om de levde på medeltiden som bönder.

Egentligen handlat det ju om ett idealiserande, ett "det var bättre förr". Varför tror ni att kinesiska flickor fick snöra sina fötter i cirka 1000 år? Skönhetsideal så klart. Man hade inte råd med tjusiga kläder till barnen om man var fattig. Däremot hade man råd att fixa fötterna.

Och måste inte det vara höjden av ytlighet? Att faktiskt vanställa en kroppsdel för att vara vacker?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Modebloggarna har så groteskt mycket besökare. Typ 100 gånger fler än vi har och de skriver om byxor och klänningar for god's sake ;) Jag är mest förvånad över att dagens fjortisar inte verkar ha några problem alls att inhandla svindyra märkeskläder.

Men som sagt, det är ju bättre att de är intresserade av kläder än av knark!

Unknown sa...

Ha ha, det heter Tradera och polska kopior:)
Nämen ärligt, jag tror noll på att de har äkta grejer. Hur skulle de ha råd med det?