torsdag, oktober 20, 2005

Muren



När jag anlände till muren var det så kallt att hela min kropp knöt sig och jag slutade för ett par sekunder att andas. När jag drog ett långt andetag stack det till i lungorna. Termometern visade -17. Det blåste så pass att de stängt liftarna och vi började gå uppför trapporna. Försäljare överallt som ville prångla på oss vykort, men vi tackade nej, vänligt men bestämt. Till slut föll vi för trycket och köpte t-shirts för en dollar styck. Vägen upp kändes lång då det blåste så mycket att mina känder stelnade och jag hackade tänder. Väl uppe var det vackert och tomt. Efter allt jag läst om Badaling förväntade jag mig ett turistjippo i medelhavsanda. Men det var lugnt. Ett fåtal försäljare samlade vid ett bord, två andra turister och vi.

Vi stannade inte där särskilt länge. Det blåste och vi var lata. Men det bästa med hela resan hem var taxifärden genom bergen. Vi hade hyrt en taxi för dagen (400 kr, väl värt pengarna) och den snälle taxichauffören skjutsade runt oss till sina favoritställen längs med den enorma muren. Det var en fin dag, jag skulle nästan kalla den magisk.

Undrar om någon läser det här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var vid Badaling för drygt ett år sedan, och kan bara hålla med, Muren är magisk. Obeskrivbar, nästan religiöst...
Min fråga, eftersom ja snart ska åka tillbaka - hur fick du tag i en taxi som du hyrde en hel dag?

Unknown sa...

Det är bara att haffa vilken taxi som helst på gatan - standardpris är 400 kr och då har ni taxin en hel dag. passa på att en av de lite finare så blir det en skönare resa.

När åker du tillbaka?

Anonym sa...

Aha - så "enkelt".
Men min erfarenhet är ju att ingen kan engelska, hur löser man det?
Jag och min sambo åker på juldagen, en kortresa på fem dagar.

Unknown sa...

Visa en sedel med muren på säg "how much" (det fattar de alltid) så tar dchauffören fram ett papper där han skriver en summa. Med all säkerhet kommer han att skriva 600 men förhandla ner det till högst 500 yuan.

Antingen kan du göra det samtidigt som du ska åka eller så kan du göra det såsom jag brukar.
Du kommer att åka mycket taxi och föreslå det för en taxixhaufför som du åker med som du känner kör bra och har en bra bil. Då kan du skriva ner datum, tid och adress på hotellet så hämtar de upp dig.
Om taxichauffören inte kan engelska så kommer han med all säkerhet att ringa upp texicentralen så får du prata med en som kan engelska som konfirmerar "resan" till dig.

400 yuan är som en veckas lön för taxichauffören så därför kommer han att vara noga med att allt blir rätt.