fredag, maj 05, 2006

Badaling


Badaling är den absolut populäraste delen av kinesiska muren att besöka. Det är också den bäst restaurerade och enkel att gå på. Badaling restaurerades redan 1957 och har därefter varit enormt populärt.
En solig dag är det därför fullt på muren. Vill du vara ensam ska du alltså inte bege dig hit. Jag måste erkänna att jag gillar Badaling trots att det anses som turistigt. Det finns väldigt många försäljare och tvärtemot vad man tror så kan man faktiskt göra riktiga klipp här. Går du ut från själva torget nedanför muren, ut mot parkeringen så finns det en lång rad av försäljare. Där kan man köpa alla slags souvenirer väldigt billigt plus enormt fina pashminasjalar (fejk så klart) för 20 kr.
Badaling byggdes under Mingdynastin. Den är sju meter hög, fem meter bred och består av packad jord, sten och tegel. Det är ungefär två kilometer av muren som är restaurerad, sedan kommer desto mer fallna rester.
Vid muren finns även en liten bio där man kan se en film om murens historia på 360-bioduk.
Det tar ungefär en timme att köra till Badaling från Beijing. Bestämmer du dig för att ta en taxi kostar det cirka 400-500 kr och då ligger taxichauffören och sover i baksätet medan du utforskar muren.

En liten varning är att det finns två avfarter till Badaling. Den ena, den högra, går till den vanliga delen av muren där du kan vandra. Den andra, den vänstra, ska du undvika. Den ligger bakom muren och har en liten berg och dalbana som sett sina bästa dagar. Du får sätta dig i en liten plastsak, åka upp 20 meter i luften, ser muren på låååååång avstånd (allt man ser är ett torn) och betala 70 kr för det. Inträde på vanliga stället är 40 kr. Gå inte på detta. Kör taxichauffören in där så skratta, säg nej och att du vill gå istället, då ser han lite skamsen ut som tror att du är en ny turist som han kunde köra dit. Tänk själv vilken tid han sparar. Berg och dalbanan tar ungefär 4 minuter och sen kör han dig hem. Låt dig inte luras. Ni kan läsa om hur arg jag blev när de försökte lura mig nu i januari här

Bilder jag tagit från badaling kan du se här.

Inga kommentarer: