tisdag, mars 14, 2006

Varför?

Te i Kina är sjukt dyrt. Vekrligen, verkligen dyrt. Det är inget konstigt med att ett hekto kan gå på en hundring. Är det någon som vet varför? Jag undrar verkligen!

9 kommentarer:

Johan sa...

Det beror på vilken typ och kvalitet av te du vill ha.

Det finns väldigt lite underlag för dyra kvalitets teer i Sverige, och därför finns inte det utbudet här.

Vanligt te är jättebilligt i Kina. Som du säkert sett så dricker var och varannan te hela dagen. Vanligt grönt te kostar nästan ingenting. Som vanligt gäller det att veta vad man ger sig in på när man skall köpa något av kvalitet i Kina.

Anonym sa...

tack för alla bloggar. har suttit i flera timmar och läst alla. Tack vare att jag läste om dig i Metro. Jag ska åka till Beijing islutet av april och känner mig ganska förberedd nu. Jag läste en blog om toaletter menhar inte hittat den igen. Är det lätt att hitta och är det gratis. får man gå in på resturang och låna utan att äta där.? Hrj från Bitte

Unknown sa...

Johan: TACK!!! Du fattar inte hur länge jag tänkt på det och skapat osammanhängande förklaringar. En fråga bara: Var hittar man billigt te? Det billigaste lösviktsteet jag hittat var svart te för 30 kr/hektot. Har tyckt att det var så märkligt i o m att alla går runt med sina små termosar med te i. Kineserna verkar ju inte vara riktigt så rika.

Bitte: Det kan bli svårt att låna toaletter på restauranter då de inte kan engelska, och att försöka förklara det med kroppsspråk kan bli liiite konstigt:)
Men alla sevärdheter har fräscha toaletter, och är du inte på en sådan finns det på alla shoppinggallerior och hotell som finns överallt i Beijing.

Johan sa...

Tja, jag kan knappast säga att jag är en expert på det där med te. Jag är en kaffe person. Grejen är att i Kina finns det mycket tradition med det där med te, främst bland äldre och kanske inte främst i Peking längre. Man uppskattar kvalitets te och numera kan man bjuda affärspartners på te i de nyuppsprungna svindyra tehusen.

Man använder te på ett litet annat sätt som du har sett. Ett bra te kan man fylla på många gånger menar man, och det gör man. Man lägger i några löv och fyller helt enkelt på med varmt vatten. Sedan smuttar man på detta under ett bra tag, och fyller sedan på mer. Jag tycker inte det smakar så värst gott och kan absolut inte smaka någon skillnad på en dyr eller billig sort (detsamma gäller förövrigt baijiu, risspriten).

För att försöka svara på din fråga så tror att teer är en vanlig gåva, och då är man ofta generös. Därför finns dessa fina små burkar att stoppa sitt lite dyrare tee i. Jag har använt detta som present när jag åkt hem, och min familj har druckit mycket jasmin te i år. För vanligt bruk så går man nog helt enkelt till sin lokala supermarket och köper det i en påse. Dock så tror jag att man i många te-affärer kan köpa relativt billigt te, dock så förväntar man sig nog i mer centrala delar att sälja relativt dyra teer till västerlänningar.

Många västerlänningar uppskattar särskilt jasmin-te och de olika blomteerna. I snabbköp kan man köpa blandningar av blommor och te tillsammans med sockerkristaller, vilket är ganska gott, men farligt om man inte gillar tandläkaren. ;)

Jag visade din blog för en kompis från Peking. Hon är i Stockholm just nu och pluggar svenska. Jag hoppas att hon kommer kommentera. :) Hennes engelska namn är Uma. Hon är en riktig Peking bo och väldigt frispråkig och öppen! Dessutom har hon en stor kärlek till Sverige!

Unknown sa...

Ja, de nya tehusen är verkligen flashiga. De känns mer som turistmål än som tehus. Jag gillar gamla tehus som ofta är mycket folkligare och framför allt: billigare. Två favoriter som låg på Chongwenmen har dock försvunnit. Det är verkligen synd då det var billigt, mysigt och alltid fullt med folk. Väldigt inrökt dock:)

Är det inte nionde påfyllningen som ska vara bäst? Eller hur är det? Jag har för mig jag hört något sånt, men jag har aldrig klarat att dricka mer än fem koppar, sen har magen skrikit.

Vad jag inte förstår nu är hur jag kan ha missat teet i supermarket. Ja ja, jag vet ju inte vad tecknet är för te så däri ligger väl felet.

Johan sa...

Bitte:

Toaletter är fortfarande lite av ett problem för västerlänningar, även om det förmodligen just nu görs stora förändringar inför OS. Det har hållits stora konferanser om toalett-hygien i Peking, och många pampar har pratat om att förbättra toaletter i flera år nu. Var beredd på att våra sitt-toaletter fortfarande inte är så vanliga. De finns nästan bara vid de stora turist attraktionerna. Vanliga toaletter är allt från ganska illalukande "squat"-toaletter, till obeskrivbara mardrömmar som vi mer skulle associera med ladugårdar. McDonalds och KFC har bra standard på sina toaletter, och dessa är det inga problem att låna. Ett bra tips är att alltid ha med lite toalett-papper i sin väska. Kineserna har vanligtvis pappersnäsdukar med sig. Dessa kan man köpa nästan varsomhelst. Antingen det... eller så använder de inte papper... Detta är ett litet mysterium för mig hur DET går till och jag försöker att inte tänka så mycket på det.

Unknown sa...

Tack Johan!

Jag antar att det är en vanesak men jag har inga problem med asientoaletter längre. Jag är så van vid dem sedan jag rest i Sydostasien, Kina och Ryssland. Men som Johan skriver så är det bra att ha med en servett till stället.

den enda äckliga, äckliga toaletten jag varit med om i Beijing var en på Hongqiao. AHH jag mår fortfarande illa bara jag tänker på hur det luktar där.

Anonym sa...

Te har sitt ursprung i Kina och tvärsemot vad många tror så är te inte speciellt billigt. Det handlar om kvalité och har sina graderingar precis som ett gott vin har.
Visst finns det ett utbud av kvalitetsteer även i Sverige, det är bara inte lika stort. Kika in på min blogg så hittar du..

Anonym sa...

Hej Ulrika!
Jag köpte billigt grönt jasmin tè och rött frukt tè och även en påse med skivad torkad citron som e gott o ha i jasmin tè blandannat.

Fick 1 full papperspåse med jasmintè 1 halvpapperspåse med frukttè och en ganska stor påse med torkad citron för ungefär 35 yuan, tè väger ju inte så mycket men detta va gott och billigt tè dock inte det billigaste.

Ett litet tips är att lukta på olika sorters tè innan du köper, jag dissade flera sorter innan ja köpte mitt jasmin tè det luktade som hö nästan och luktade illa (dom andra) men detta luktade lite bättre.
Köpte mina tè inne på Mini mart (supermarket typ) det är på två våningar, har bra priser på det mesta.
Ligger på wang fujing street Tiantan hotell sen går man förbi neråt på gatan så ligger det till vänster på samma sida som tiantan hotell

Mvh Calle