Många skriver och frågar om lagen i Kina som lyder att man endast får ha ett barn. Jo, det är sant, visst finns den. men följs den? Nej inte speciellt.
Lagen lyder att varje familj endast får skaffa ett barn, förutom om de får en flicka på första försöker, då får de skaffa ett barn till.
Om du bryter mot denna lag är straffet att du själv får bekosta barnets skola, något som i vanliga fall ingår i det kinesiska skyddsnätet.
Detta följs till stor del enbart i städerna. Idag är det rätt "inne" och "fint" att ens barn går i privatskola och därför så blir det en ekonomisk uppdelning. Kinas nyrika skaffar stora familjer (vilket också är fint) då de själva ändå bekostar barnens skolor i form av privatskolor.
På landet efterföljs inte det här heller, men på ett väldigt tråkigt vis. Barnen föds inte på sjukhus utan på landet av någon lokal barnmorska. Därmed finns det ingen kontroll och ingen registrering av födslar. För att inte skapa misstanke så registrerar man sin förstfödde sön som får gå i skolan. Men flickorna registreras aldrig och finns därmed inte. På Kinas landsbygd finns alltså tusentals flickor som aldrig får gå i skolan och aldrig får ett personnummer.
Kinas lag om ett barn följs alltså i måttlig mängd.
Dock ska man inte luras att det här är ett nytt fenomen. Redan under medeltiden stiftades lagar som reglerade barnfamiljer.
söndag, december 18, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
jag använde mig lite av din blogg text i ett skolarbete och jag hoppas att det var okej.
du verkar ha sten koll på detta med metoder man använder sig av när det gäller folkökning i kina. jag tänkte om du kunde hjälpa mig med en till fråga som lyder: man talar om att vissa omständigheter måste föreligga, för att ett familjeplaneringsprogram skall lyckas. vilka är dessa omständigheter? tacksam för svar.
Skicka en kommentar