fredag, december 02, 2005

Taxi

Vilken resguide du än läser så tipsas du alltid om att åka taxi. Och ja - delvis är det sant, men det finns verkligen ett stort MEN.

Beijing är smogg. Beijing är kilometerlånga bilköer och tålmodig väntan. Om du ska bege dig någonstans med taxi under rusningstid kan du inse att efter tio minuter i taxin kan du fortfarande se hotellet om du vänder dig bakåt.

Taxi är verkligen, verkligen billigt. Det kostar 10 kr för de första tre kilometerna och sedan ungefär 2 kr per kilometer. Åker du inom Beijing kommer du sällan upp i summor som överstiger 30 kr.

Men ur tidseffektiv synvinkel så är det bästa alternativet tunnelbana. Det kostar ca 3 kr och tar dig snabbt och smidigt runt i Beijing.

När du anländer med flyg kan det vara rätt skönt att ta en taxi till stan. Men tänk på att gå till taxikön (kö är egentligen fel ord för det står oftast ett tiotal taxibilar och väntar). Följ inte med taxichaufförerna som raggar utanför ingångarna och lockar dig med en billigare taxi resa och påstår att de i kön tar 300-400 kr. Det är lögn.
Taxibilarna i kön kör på taxameter och det kostar runt en hundralapp att köras till centrala Beijing. Väljer du däremot "raggarna" kommer du upp i minst det dubbla och dessutom är det inte alltid licensierade chaufförer, vilket betyder fara. Svarttaxi är ingenstans i världen säkrare än vanlig taxi och när det dessutom är billigare att åka med vanlig taxi så finns det inget att bråka om.

När du åker taxi så be alltid om meter (taxameter). Ovanför radion, vid rutan finns en liten skylt där det står "for hire" eller "for rent". När den fälls ner sätts taxametern igång. Fäller inte chauffören självmant ner den så gör det själv.

Vissa chaufförer kommer försöka få dig att åka på fast pris (vilket brukar vara en fyrdubbling av priset). Gå inte med på det. Åk hellre på taxameter och ge god dricks.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för taxi-tipsen!

Såg att du svarade på frågan var man bor bäst i Peking.

Om man har samma krav men lite mindre budget (200kr/DR/natt), var ska man bo då?