fredag, december 30, 2005

Trumtornet

Trumtornet (Gulou) ligger i hutongområdet och är välbesökt av turister. För att komma upp i tornet får ni gå upp för 69 BRANTA trappsteg (jag var övertygad om att jag skulle ramla ner och slå ihjäl mig).

Trumtornet byggdes för första gången 1272 av Kublai Khan (som också byddge Konfuciustemplet) under Yuandynastin. Trumtornet var slutpunkten av den 18 km nordsydliga linje av klocktorn. Idag återstår endast Gulou och kallas därför Trumtornet. För hundra år sen hade man haft ngåra att välja på.
Uppe i Trumtornet hade man ett bestämt mönster man slog trummorna efter för att beräkna tiden, med hjälp av klocktorn där man slog på klockor. På det viset kunde alla medborgare veta vad klockan var.
Sättet att markera tiden använder in i modern tid. Man övergav det först 1924 när Pu Yi (den siste kejsaren) lämnade Beijing.

Trumtornet byggdes om 1420 under Mingdynastin av Kejsare Yongle (samme som står bakom Förbjudna staden och Himmelens tempel). Under Qingdynastin såg även kejsarna till att kontinuerligt restaurera tornet.

Ursprungligen fanns det 25 trummor i tornet. 24 små och en huvudtrumma. Idag finns enbart en originaltrumma kvar, huvudtrumman, som är sönderskuren. Det var en brittisk man som under boxarupproret skar upp trumman.

Inga kommentarer: