torsdag, december 29, 2005

Lamatemplet



Lamatemplet är helt klart ett av Beijings vackraste tempel, men det är nog också ett av de mest turistbesökta.

Lamatemplet ( Yonghegong) eller Templet för harmoni och frid som det också kallas, byggdes 1694 som bostad till Pris Yinzhen, som senare blev Kejsare Yongzheng. Att Lamatemplet varit en kejserlig bostad är inte svårt att räkna ut när man ser det. Taket har en gul-guldig färg som enbart kejsare fick ha och bära på sina kläder.

Lamatemplet gjordes om till tempel och kloster 1744 på uppdrag av kejsare Qian Long. Han "donerade" detta till lamabuddhisterna för att han ville ena mongolerna, manchurerna, kineserna och tibetanerna.

Förutom att templet är otroligt vackert så har den en magnifik sevärdhet. Nämligen den 26 meter höga Buddhan som är utskuren ur ett och samma trästycke.

Lamatemplet har förr haft ca 1500 aktiva munkar boende där. Under kulturrevolutionen stängdes det, men förstördes inte. Idag lever ca 80-200 (alla källor säger olika) munkar där.

Många kineser besöker Lamatemplet och bränner rökelser. Köp gärna ett paket med rökelser innan ni går in (säljs överallt på gatan utanför) för att visa er vördnad.

Lamatemplet når du via tunnelbanan, stationen heter Yonghegong. Det har öppet 8, 9 - 16.30 förutom måndagar då det är stängt.

Inga kommentarer: