lördag, december 17, 2005

Hutongerna

Hutongområdet i Beijing är minst sagt omtalat just nu. För 15-20 år sedan bestod nästan hela innerstaden av hutongområden medan idag finns det enbart ett fåral områden kvar. Det mest omtalade är det som ligger i norra innerstaden som fortfarande är ganska stort. För er som vill se dessa områden är det dags att skynda. Vid OS 2008 kommer enbart 3 % av hutongområdet finnas kvar, d.v.s. de som är k-märkta. Resten ska rivas och bli till hotell, OS-byggnader etc.

För er som inte vet vad hutong är så kommer här en liten sammanfattning:
Hutonger är små gränder med bevarade boningar som ligger mellan större gator och är sättet man byggde på förr i Kina, d.v.s. kinesisk arkitektur. De flesta byggdes under Qing- och Mingdynastin. Det finns även en del hutonger från Yuan-perioden (alltså 1200-tal) men de flesta har rivits idag. Hutongerna är oftast bebodda fortfarande men även ganska sönderfallna.

Jag tycker att det är en katastrof att man river dessa. Tänk er själva att det finns vanliga bostadshus och kvarter från 1200, 1300 och 1400-tal som fortfarande går att bo i som man river! Jag förstår inte att man inte restaurerar dessa istället för att riva och bygga ett Hilton!

Människorna som bor i hutongområden flyttas ut till förorter där de sätts i typiska betonghöghus.

Här är bilder på hutonger som mycket väl kan vara rivna när ni läser detta:
Hutong1
Hutong2
Hutong3

Ian Masterson, en skottsk fotograf, har ägnat de senaste åren att fotografera alla hutonger i Beijing. Ett urval kan ni se på hand sida Hutong photography.

Ska ni till Beijing den närmaste tiden råder jag er att åka till Houhaisjön där hutongerna än så länge skonats från grävskoporna.

Inga kommentarer: