lördag, maj 13, 2006

Dagens boktips!

Dagens boktips är Gunnars Hägglöfs Kina som jag såg det. Den handlar om hans resa i Kina under mitten av 70-talet. Boken är otroligt intressant då han blandar ren fakta som han fått med lättsamma stycken om vad han ser och vad han pratar med folk om.
Jag skulle nog säga att detta kan vara Jan Myrdals och Jung Changs motsats när det gäller böcker. Både Myrdal och Chang är ju rätt kända för att vidhålla vid att vara objektiva, men efter ett par sidor inser man att de inte är ett dugg objektiva, snarare tvärtemot, båda två har ju en sorts ideologi bakom sitt skrivande. Myrdal ifrågasätter inte ö h t varför kinesiska myndigheterna lät honom åka till Liu Ling utan anser det vara vilken by som helst i Kina (ja, fet chans). Chang väljer sina källor. Säger källorna emot hennes budskap och ideologi så tar hon bort dem. Om en källa däremot talar för hennes sak så kvittar det hur källkritiskt osannolikt det är, då är det sanning.
Hägglöf skriver hela tiden att det här är det han ser, känner och tycker och gör inte något som helst uttalande om att han sitter på världens sanning. Det här är hans berättelse.
Det märks även att han är väldigt påläst då han drar paralleller till kejsardynastier och annat. Absolut läsvärd!

Inga kommentarer: