lördag, maj 06, 2006

Kinesisk film

Jag är löjligt dåligt insatt när det gäller kinesisk film. Jag har knappast sett nånting! Den siste kejsaren och Beijing bicycle.... ja det är nog vad jag sett.
Har ni sett några bra kinesiska filmer? Tipsa i s f !

Och Nicklas, jag förväntar mig mest av dig så klart!:)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ok, då får jag väl börja rekomendera lite då. ;)

Feng Xiaogang är en mycket intressant regissör, men jag har enbart sett två av hans filmer.

Big Shots Funeral (2001) handlar om en världsberömd regissör vid namn Don Tyler, vars projekt är att göra en nyinspelning på "Den Sista Kejsaren". Det här en rätt rolig film och i rollen som Don Tyler ser vi faktiskt Donald Sutherland. Även Rosamund Kwan, en personlig favorit som medverkat i många klassiska Hong Kong produktioner, medverkar i filmen.

A World Without Thieves (2004) är den andra filmen som jag har sett av Feng Xiaogang. I huvudrollen ser vi Andy Lau, ännu en personlig favorit till mig, som mestadels har medverkat i Hong Kong produktioner tidigare. Det här är verkligen en vacker och spännande film. Vi bjuds på några korta men snyggt filmade actionscener, vilket jag inte hade väntat mig. Andy Lau är i toppform och gör ett av sina bästa framträdanden någonsin.

Ge You (Att Leva, Farväl Min Konkubin) dyker upp i båda filmerna och gör som vanligt en riktigt stark insats. Han är, enligt mig, en av Kinas främsta skådespelare.

Läs mer om A World Without Thieves här:

http://www.portlandstreet.com/a%20world%20without%20thieves.htm

Anonym sa...

Xiu Xiu: The Sent-Down Girl - Joan Chen (1998)

Den här filmen handlar om en ung flicka vid namn Xiu Xiu. Under kulturrevolutionen skickas hon ut på landsbygden, eftersom hon tillhör den "intellektuella klassen". Där får hon i uppdrag att träna ett kvinnligt kavalleri, tillsammans med en tibetansk man vid namn Lao Jin. Tiden går och Xiu Xiu börjar längta hem, därför börjar hon utföra sexuella tjänster i hopp om att kunna bli hemskickad.

Jag har nästan aldrig blivit så berörd av en film förrut. Filmen innehåller många upprörande scener, men samtidigt bjuds vi på ett bländande vackert foto. Li Xiaolu, eller Lu Lu, som hon också är känd som, gör ett fantastiskt jobb i rollen som Xiu Xiu.

Läs mer om Xiu Xiu: The Sent-Down Girl här:

http://www.portlandstreet.com/xiu%20xiu.htm

Anonym sa...

Intressantast just nu är regissören Lu Chuan. Han har endast regisserat två filmer fram tills idag, The Missing Gun (2002) och Kekexili: Mountain Patrol (2004).

The Missing Gun handlar om en polis i en småstad, som dagen efter ett bröllop vaknar upp och upptäcker att hans pistol är försvunnen. The Missing Gun är en spännande och välgjord film som ger en viss inblick i den Kinesiska kulturen. Det här var Lu Chuans debut och bättre start på karriären kunde han inte få. I rollen som polisen Ma Shan ser vi Jiang Wen, en mycket skicklig och populär skådespelare.

Kekexili: Mountain Patrol är baserad på en sann historia, om en grupp frivilliga män som försökte stoppa tjuvskyttar från att utrota den tibetanska antilopen. Mina förhoppningar var mycket höga på den här filmen, med tanke på hur bra Lu Chuans debut var. Han gjorde mig inte besviken, för det här är verkligen en bra film. Starka insatser av samtliga skådespelare, vackert foto, ett riktigt bra soundtrack och en gripande berättelse. Lu Chuan är helt klart ett namn att räkna med i framtiden.

Unknown sa...

Oj, tack Nicklas! Nu kommer frågan: hur fåt jag tag i dessa? Finns de i videobutiker?

Anonym sa...

Badhuset - Zhang Yang (1999)

Den här filmen kan nog vara något för dig Ulrika. Den handlar om en äldre man vid namn Liu, som tillsammans med sin förståndshandikappade son, driver ett badhus i ett av Beijing rivningshotade Hutong områden. Badhuset är en riktigt mysig och stillsam "må bra" film, som jag tror passar alla smaker. Den ger en liten inblick om livet i Beijings hutong områden. Roligt, mysigt och lite sorgligt.

---

The Missing Gun, Kekexili: Mountain Patrol och Big Shots Funeral finns släppta på dvd med svensk text. Vissa av dem kan du säkert hitta i videobutiker. Annars finns dom att köpa billigt på tex www.discshop.se eller www.ginza.se

Xiu Xiu, Badhuset och A World Without Thieves finns inte släppta på svensk dvd. Däremot finns dom att köpa på andra dvd utgåvor på flera svenska sidor. Däremot har TV1000 och Canal + visat Badhuset och Xiu Xiu vid vissa tillfällen, så håll ett öga öppet.

Anonym sa...

Nu tar jag en liten paus för kvällen och återkommer med mina sista tips imorgon. :)