måndag, maj 08, 2006

Viktiga kejsare

När ni åker till Kina så kommer några kejsare att återkomma gång på gång när ni besöker tempel. Jag tänkte skriva lite kortfattat om några stycken så det ska bli enklare att hänga med. Jga hade jättesvårt att hänga med under min första guidning för att det är så många namn man måste hålla koll på. Men här är de som nämns oftast:

Kublai Khan
Kublai Khan var mongolhärskaren som erövrade Kina under 1200-talet och startade Yuandynastin (1271-1368). Kublai Khan var den som tog emot Marco Polo i Bei hai, som också kallas vinterpalatset, då Kublai Khan hade byggt ett tempel på området som många kallade det vackraste på jorden.
Kublai Khan grundade också ett av mina favorittempel, Konfuciustemplet, som ni måste se om ni har tid!
Även Baiyuanguan härstammar från Kublai Khan.
Det populära trumtornet som nästan alla turister besöker var även Kublai Khan den första att bygga. Dock restuarerades det och fick sitt nuvarande utseende på 1400-talet av Yongle.

Yongle
Yongle regerade Kina 1402-1424 och under den här tiden hann han med MYCKET! Jag skulle gissa på att många ser honom som kejsaren med stort K: Han flyttade huvudstaden från Nanjing till Beijing, lät bygga bl.a. Förbjudna staden, byggde till och förbättrade kinesiska muren, hindrade mongoler från att invadera Kina och expanderade söderut.
Hans viktigaste byggnadsverk i Beijing idag är Förbjudna staden, Himmelens tempel och Trumtornet.

Yongzheng
Yongzheng regerade 1623-1735 och gjorde sig känd för att arbeta hårt och despotiskt. Yongzheng expanderade västerut och slog ner uppror som skedde i Tibet som tidigare erövrats. Lamatemplet byggdes åt honom 1694 och var hans privata bostad tills han blev kejsare. Yongzheng är känd för att ha varit en stor krigare och stor kejsare. Många kejsare såg honom som en stor förebild.

Qianlong
Qianlong regerade 1735-96 och anses vara en av de viktigaste och bästa kejsarna av Qingdynastin. Han var son till kejsare Yongzheng som jag skriver om ovan och blev som ung väldigt känd för sin intelligens.
Anledningen att han blivit utnämnd till en av de bästa kejsarna beror på att Kina var hårt angripet av bland annat mongoler medan han regerade. Trots att Kina blev attackerat från norr, söder och väst lyckades Qianlong trycka tillbaka alla angripare och utvidga Kina.
Qianlong har låtit bygga några av Beijings vackraste tempel och pouläraste sevärdheter.
Bland annat var det han som började bygga det nya sommarpalatset som Cixi senare skulle bygga ut och fullända. Lamatemplet, som tidigare varit bostad åt hans fader, lät Qianlong göra om till kloster och tempel till lamabuddhisterna för att visa enandet i landet.

Prins Gong
Prins Gong är ganska okänd idag och mest talar man om honom då många turister besöker hans fantastiskt vackra tempel och trädgård som kallas just "Prins Gongs trädgård". Men Prins Gong har haft en betydande roll i Kinas historia. Hans halvbror var kejsare Xianfeng och myten säger att Prins Gong egentligen skulle ha blivit kejsare. Xianfeng var kejsare när Kina mer eller mindre brakade ihop och öppnade sina portar för utlänningar på 1840-talet. Xianfeng hade aldrig särskilt stort förtroende för sin bror, men lät honom till viss del förhandla med t.ex. engelskmän. När Xianfeng dog och Cian och Cixi (läs mer nedan) fick makten fick Gong desto mer inflytande. Under 1860-70-talet fungerade han mer eller mindre som en utrikesminister. Prins Gong har blivit känd för sin insikt i att Kina var tvunget att öppna sig. Medan Xianfeng och andra i hovet var redo att starta krig för att bevara det gamla förespåkade Gong en moderniseringsprocess.

Cixi
Cixi är en av de mest otippade regenterna i Kinas historia. Cixis barndom är ganska okänd men hennes far hade varit anställd av den kejserliga "regeringen". Han avsattes dock och dog när Cixi var i tonåren. Familjen flyttade då till Beijing, där de levde väldigt fattigt. Cixi var av manchurisk släkt och på så sätt lyckades hon få en plats som konkubin till dåvarande kejsaren Xianfeng. Hon blev en av hans favoritkonkubiner men samtidigt väldigt hatad då hon enbart var en konkubin av femte graden som gjorde massvis av regelbrott. Bland annat fick aldrig en man sova över hos en konkubin, han skulle bara få till det och sen gå hem. Xianfeng sov många nätter hos Cixi, vilket förargade palatset. En konkubin fick inte heller läsa vissa dokument angående Kinas politik och status, detta bröt hon också. Cixi födde Xianfeng en son och därmed klättrade hon till högsta gradens konkubin.
1861 dog Xianfeng och Cixi blev förmyndarregent med kejsarinnan Cian då sonen Tongzhi ej var myndig. 1873 blev Tongzhi myndig men hann enbart regera tills 1875 då han dog. Cixi utnämnde då Guangxu som endast var tre år gammal till näste regent. Detta betydde att Cixi och Cian kunde fortsätta regera. 1881 dog Cian och Cixi regerade ensam tills 1890 då Guaxu blev myndig. Cixi fortsatte dock ha en rätt stor makt, och lyckades nästan få tillbaka makten helt genom en statskupp. När hon dog 1908 dog även Guangxu och därför gick makten vidare till Pu Yi.
Cixi gjorde sig känd för att vara otroligt konservativ. Hon ville inte under några som helst omständigheter tillåta utlänningarna att skapa en bas i Kina. Hon var otroligt värnande om pekingopera och anann kinesisk kultur.
Det nya sommarpalatset är hennes skapelse. Det gamla sommarpalatset brändes ner av utlänningar och då byggde hon upp ett nytt där det står idag. Cixi har många gånger fått skulden för nederlaget mot japanska flottan. Cixi använde nämligen en stor summa pengar som egentligen skulle ha gått till flottan till att bygga den kända marmorbåten.
Cixi skapade även den kejserliga zoologiska trädgården som idag är Beijing zoo.

Pu Yi
Stackars Pu Yi hann inte sitta många år på tronen innan han blev avsatt. Han blev Kinas siste kejsare. Bara två år gammal sattes han på tronen 1908. 1912, bara sex år gammal, avsattes han. Han levde kvar i Förbjudna staden fram tills 1924 då han kördes bort. 1932-1945 var han marionettkejsare i Manchuriet som japan hade erövrat och som kallades Manchukuo. Pu Yi var manchur och därför lurade japanerna i honom att han var den rättmätige kejsaren där. Egentligen anänvde de honom som en docka. 1945-1950 satt han i sovjetiskt fängelse, och 1950-1960 i kinesiskt fängelse. Där arbetade han som trädgårdsmästare. När han släpptes 1960 fick han arbete som trädgårdsmästare i Beijings botaniska trädgård. Detta arbetade han med till sin död 1967. Pu Yi är mest känd för sin självbiografi Den siste kejsaren som filmatiserats. Och nej, med största sannolikhet har han inte skrivit den själv.

Och ja, jag har säkert slagit ett par siffror fel eller rört ihop något då allt är skrivet från huvudet. Skicka gärna ett mejl om ni finner något sådant.

Inga kommentarer: