torsdag, maj 18, 2006

Lek med tanken

Jag har berättat tidigare om att det beslutats i Kina att alla kineser ska få gå kvällskurser där de får lära sig dels några ord engelska och dels får de lära sig hur de ska anpassa sig efter västerlänningar. Programmet har redan startat i storstäder men ska vara spritt ut till hela landet 2010. Bland annat får de lära sig att de är fult att spotta på gatan, titta för länge på västerlänningar, gå i morgonrock på gatan och säga "Titta en utlänning" (ja, ibland säger de faktiskt det om du är i något mindre område dit få turister hittar). Det är inte alls hotfullt utan de tittar nyfiken och vinkar, men tydligen har många västerlänningar som bor där stört sig på det.

Ja, jag vet att många tycker att det är jättebra, men jag tycker det är lite eurocentriskt.

Tänk er själva att sossarna tagit ett beslut att alla svenskar ska gå en kvällskurs där de får lära sig att tala lite arabiska och fått lära bort sådant som araber tyckte illa om.

Tror ni alla svenskar hade tyckt det varit okej och funnit sig i det? Knappast. Vi hade förmodligen sagt att det var deras skyldighet att assimileras in i den svenska kulturen, inte vår skyldighet att anpassa sig efter dem.

Men visst, väst är bäst. Eller hur var det nu?

2 kommentarer:

aspungen sa...

tycker det är en ganska läskig utveckling. sen jag läste det om spottandet har jag pratat om det där med många. tycker det är läskigt med spottande ja, men inte hälften så läskigt som att en "kommunistisk" kapitalistisk diktatur tvingar på sitt folk att leka utlänningar. för det är ju det de gör ;/

Unknown sa...

Jag tycker också det är läskigt.
Särskilt som jag läst ett flertal europeers bloggar, bland annat en svensk, som bor i Kina som hyllar det. Hur kan man vara så okritisk och ha sån hybris? Jag fattar inte det.