söndag, maj 28, 2006

Intervju

Idag blev jag intevrjuad av två gymnasietjejer som gör specialarbete om communities. En fråga jag fick var varför jag gillar backpacking så mycket och är så stolt över det (ja, jag är stolt över BP).

Jag tänkte rätt länge innan jag svarade sen insåg jag varför det är så självklart:

När du läser på backpacking.se så vet du att personen som tipsar om hotell, land, restaurant etc verkligen varit där och gjort det. När du läser artiklarna så finns det faktiskt en människa som skriver om sina egna upplevelser.
I dagens jorunalistik finns en tendens att man "lånar" väldigt mycket. Vi är utsatta av det, Travelaid är utsatta, många bloggare är utsatta. Man snor ett parti, skriver om det med egna ord och sen är det klart. Journalisten som skriver artikel har ingen aning om detta är sant eller falskt.
Detta har en tråkig konsekvens, nämligen att fel sprids. Jag märkte det för ganska länge sen. Läser du en artikel om ett resmål i någon stor tidning kan du räkna med att liknande artiklar kommer att dyka upp hos konkurrenterna. En eller två saker har kanske lagts till eller tagits bort, men ofta är det detsamma.

Vagabond som är en av de viktigaste och mest betydelsfulla restidningarna i Sverige gör även guider som de har på sin hemsida. Dessa är oerhört populära att låna fakta ur. Tyvärr så finns det ett par faktafel, inte vagabonds fel, det handlar om att tiden gått. Guiden om Beijing innehåller tre faktafel som spridits i Sverige. Du kan läsa dem i varenda tidning.

Dessa är:
* Vagabond tipsar om att man ska skriva ner sin adress på en papperslapp som man visar taxichauffören.
Felet: Skriver du dem med vårt alfabet så är det lika står chans att de förstår det som att du säger det på svenska. Ha alltid en lapp där det står med kinesiska tecken!
* Vagabond tipsar om Qianmen Quanjude Roast Duck.
Felet: En restaurant som var jättebra förr men som idag är en av de otrevligaste. Om du är turist kan du räkna med att du näst intill blir utslängd så fort du ser mätt ut om det är fullt för att de vill ha platserna. Jag har fått mejl från mer än 20 personer som behandlats illa där (visst, vissa har säkert behandlat jättebra där, men 20 är MYCKET!)
* Vagabond tipsar om Yaxiu, ett tvåvånigt varuhus.
Felet: Varuhuset stavas idag Yashow (om du inte kan tala kinesiska är det bra att visa det namnet på en lapp) och består av fyra våningar.

Det här är inga stora fel, och absolut inga märkliga fel. Tiden förändras, saker förändras. Men det som är trist är att det fortsätter spridas för att man inte baseras sina artiklar på erfarenhet. Jag läste senast för en månad sedan om det tvåvåniga Yaxiu.

Men på backpacking så kan jag lita på det jag läser och det är jag tacksam för. Detta tycker jag att man kan se i våra besöksiffror också. Medan en av våra största kvällstidningar under januari-april tappat nästan 10 % av sina läsare, så har antalet besökare på backpacking.se under samma period ökat med 20 %. När Aftonbladet nyligen snodde en bit ur en artikel jag skrivit så var det enbart jag som var chockad. "Det bekräftar bara att Backpacking håller en hög standard och att blaskjournalister klipper och klistrar.." skriver bland annat en tjej i forumet, och många uttrycker sin misstro mot kvällstidningar.

Det är anledningen till att jag är stolt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du varit på Waldners restaurang i Beijing?
Vet Du var den ligger?
Mvh Astrid