måndag, augusti 14, 2006

Allmänt om mat!

En läsare frågade om jag kunde skriva lite allmänt om att äta ute i Kina, och det är klart! Det är bara bra att ni ger mig lite inspiration då jag har usel fantasi:)

Här är lite bra att veta om mat i Peking och frågor jag brukar få:

Äter man alltid med pinnar eller kan jag få bestick?
På finare restauranger finns alltid bestick att tillgå men där är maten tristare och inte lika god. På mindre restauranger kan de ha det, men oftast bara ett par. Men ta tillfället i akt att lära er äta med pinnar! Så länge det är träpinnar är det faktiskt ganska enkelt. Är det däremot plastpinnar... ja, inte lika enkelt. Jag har skjutit en och annan nöt rakt över restauranger när jag ätit med dem. Så råd är: ta inte nötter i olja. Det är förfärligt svårt.

Finns det engelska menyer?
Ja, det finns det. Jag äter ju på små restauranger, som endast kineser äter på men jag har faktiskt aldrig varit med om att det inte funnits EN engelsk meny. Ja, ibland händer det att det bara finns en men det är ju inga problem att dela.
Jag har läst 100 gånger i guideböcker att det ska vara svårt att hitta ställen med engelska menyer, men jag har som sagt aldrig varit med om det. Förmodligen har jag haft exceptionell tur.
Ni som varit där? Anita? Annika? Åse? Bengt Göran? Anders? Har ni haft problem att hitta restauranger med engelska menyer? Har jag bara haft tur?

Förstår personalen engelska?
Nej, väldigt sällan. Det gäller att peka då maträtten står med kinesiska tecken nedanför det engelska.

Finns det något bra ord jag ska kunna?
Ja, mifan som betyder ris. Riset kommer nämligen in sist när man äter i Kina. Om du vill ha riset till maten kan du bara säga "Mifan" till servitrisen när hon lämnar köttet eller grönsakerna som kommer först så bär de ut den.

Finns det vegomat?
Ja absolut. Vegetariska dumplings är fantastiskt goda för att inte tala om alla tofurätter.
Ett tips är att leta upp meningen "Jag är vegetarian" i kinesiska tecken, finns i alla parlörer och guideböcker och visa upp på restauranger. Då gör de ofta någon speciell grönsakswok med nötte rom du inte vill ha något på menyn.

Är det sant att mat kan vara kokt i köttbuljong trots att det står att maten är vegetarisk?
Ja. I Sichuanmat kokas och steks allt i köttbuljong. Så gå till vanliga Beijing-restauranger istället.

Hur stor är risken att bli magsjuk?
Enlgit vaccinationskliniken knappt någon. Jag har heller aldrig blivit magsjuk i Beijing. Men ett tips är att inte äta på finare restauranger där buffé serveras. Buffé är evil. Ät istället på "hål i väggen"-ställen eller medelklassrestauranger. Du känner igen dem på att det är plastmöbler, pappersdukar och sparsamma väggdekorationer. Sådana finns överallt i Beijing. Klart godast mat!

Hur mycket kostar en middag?
Det beror så klart på vad du äter, men generellt går en kötträtt + ris + läsk på ungefär 20 - 30 kr på en juste restaurang. Billigare om du äter på gatan och dyrare på hotell.

Är det något jag ska tänka på?
Ja:
* I Kina beställs riset separat. Det ingår alltså inte utan måste beställas till.
* Beställ aldrig någonsin två portioner av samma maträtt om du inte vill att tre-fyra personer sk komma ut helt förvirrade och fråga vad du menar. Sällan får du det heller. De gör ändå två olika rätter.
* Ofta blir du serverad te till maten. Ibland ingår teet och är gratis och ibland tillkommer en liten teavgift. Förrförra året såg jag en amerikan skälla ut en servitris tills hon började gråta för att hon inte sagt till honom att det tillkom en teavgift. Avgiften var 5 kr.
Har du en liten budget så fråga först, men bråka inte för 5-10 kr. Det är väl ändå onödigt?

Vad kan du rekommendera för mat?
- Pekinganka
- Dumplings
- Kyckling med jordnötter
- Friterat fläsk med inlagd gurka
- friterad tofu i sötsur sås
- Strimlad biff med grönsaker

Säg till om det är något mer ni undrar!

---

Åse kom med ett väldigt bra tillägg som jag lägger in här:
Jag har heller aldrig varit med om att engelsk meny har saknats i Beijing. Men beger man sig bara litet utanför, kan det däremot hända.

Om man vill vara på den säkra sida: eftersom de kinesiska restaurangerna har ett antal standardrätter, kan det vara bra att ha med sig ett lexikon som har olika maträtter både på engelska och kinesiska. Eller skriv ut en meny från Internet. Sen är det bara att peka på tecknen. Som Ulrika säger: pratar engelska gör de sällan om man vill äta litet mer genuint.

Det kanske framgår, men det kan vara bra att poängtera att man alltså inte beställer en rätt till sig själv utan man delar på de rätter man beställt. Dessutom kommer inte all mat in samtidigt utan allt eftersom den är klar, så man äter av det som dyker upp.

Men våga prova! Det är det absolut värt, både för maten och för människornas skull!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland finns det underbara menyer på "Chinglish" också! ;)

http://www.foodinchina.nl/beijing/foto/menu.jpg

Anonym sa...

Jag har heller aldrig varit med om att engelsk meny har saknats i Beijing. Men beger man sig bara litet utanför, kan det däremot hända.

Om man vill vara på den säkra sida: eftersom de kinesiska restaurangerna har ett antal standardrätter, kan det vara bra att ha med sig ett lexikon som har olika maträtter både på engelska och kinesiska. Eller skriv ut en meny från Internet. Sen är det bara att peka på tecknen. Som Ulrika säger: pratar engelska gör de sällan om man vill äta litet mer genuint.

Det kanske framgår, men det kan vara bra att poängtera att man alltså inte beställer en rätt till sig själv utan man delar på de rätter man beställt.Dessutom kommer inte all mat in samtidigt utan allteftersom den är klar, så man äter av det som dyker upp.

Men våga prova! Det är det absolut värt, både för maten och för människornas skull!

Anonym sa...

Oj Oj Oj,Mat i Beijing, detta ämne skulle vi kunna fylla spaltmetrar med.
Jag har aldrig brytt mig om att fråga efter engelsk meny!? peppar peppar, EN gång har jag fått in något helt oätligt, för mig,det var tarmar i någon buljong. Jag gjorde missen att "peka" på grannens mat och säga att jag skulle ha samma.
En annan gång frågade jag, om det var nötkött, för det såg mörkare ut i färgen. Fick svaret "voff voff", så det beställde jag inte, där går min gräns. Jag har sedan kört med stilen att"peka" på några rätter på menyn och har då bara haft turen att äta god mat. Ibland dock utan att ha en aning vad jag ätit, ha ha men det har varit jättegott! Vill man göra sina restaurangbesök till en sport så bestämmer man sig för en siffra utanför, ex nr 7, sedan beställer man in maträtt nr 7, 14, 21. Jag har alltid resonerat som så att skulle någon maträtt inte gå att äta så är 5-20 kr inte hela världen, eller?, då får man beställa in något nytt? Å andra sidan har jag ätit mat jag aldrig skulle komma på tanken att beställa in.

Jag har aldrig blivit magsjuk i Beijing, men jag har nog aldrig blivit magsjuk någonstans i världen, så det är kanske inte någon bra måttstock?
Rekommenderar;
"kokta jordnötter" jättegott tycker jag men inte resten av min familj.
Broccoli med vitlök! Så himelskt gott
Dumplings, både vegetariska och med kött
All Sichuan och Hunan mat.
Det finns en speciell peppar som heter Sichuanpeppar, som ger jättegod smak på maten. ser ut som en öppen knappnåls stor röd frökapsel med ett litet skaft.
Kyckling med chili, det skall vara masor av röda små chilifrukter.
Mongolian hot pot är också något jag tycker man skall pröva. Trevligt att sitta runt "grytan".

Till alla som är matintresserade så ger jag detta tips. Äter ni något som innehåller någon krydda till exempel, som ni inte känner igen. Be servitrisen skriva ner de kinesiska tecknen för denna. Tag med er lappen till mataffären och visa upp den, så plockar de fram vad som står på denna. En 50 gr påse sichuanpeppar kostar ca 2.50 och räcker länge. Jättegott att ha i woken hemma.

Lär er äta med pinnar! Jag har många gånger blivit "synad" av kineser, känns det som i alla fall, om jag behärskar tekniken med pinnar eller inte. Både min inre tillfredsställelse (envishet?!) samt de breda leenden som man får när man ganska säkert kan plocka upp en jordnöt med pinnarna är obetalbar! Det är inte så svårt, vill jag bara säga!

Ett tips till. Jag brukar ha med mig salt och peppar,portionspåsar, i handväskan. Detta har jag nämligen aldrig lyckats med, trots försök på både engelska och mandarin!! salt heter yán, stark peppar heter làjiao.

Patrik sa...

Ja, dumplings är så gott! Synd att de inte är så vanliga på svenska kinarestauranter.

vanligt att äta på nyår; det gör jag och min släkt, ju fler man äter desto rikare blir man :)

vet inte om det stämmer dock...hehe

Anonym sa...

Jag skulle också vilja rekommendera att man beställer in nån extra grönsakrätt utöver den vanliga maten, när man beställer. Broccolin är supergod, som Annika skrev. Dessutom älskar jag snabbstekta sockerärter, friterade gröna bönor med chili och vitlök, potatis som strimlats fint och antigen friterats eller stekts med chili.

En liiten varning för Sechuanpeppar: den är vansinnigt god, med en speciell smak (jag älskar den) men det har hänt att folk fått kraftiga reaktioner av den, med sveda och domnad i svalg och läppar. Det kanske kan vara värt att prova försiktigt första gången man äter en sån rätt. Den är egentligen inte släkt med peppar, så även om man tål vanli peppar är det ingen garanti.

Anonym sa...

Hej! När jag reste genom Kina så gick det absolut inte att säga att man var vegetarian och tro att man skulle få mat utan kött i. Istället fick man rätter med små skurna korvbitar i, inte kött enligt dom =) Sa man att man var buddist så var det inga problem däremot!

M sa...

Hej hej! Jag har alltid hittat engelska menyer dit jag kommit, dock har maten varit något dyrare på de engelska menyerna, men det handlar oftast bara om några kronors skillnad..

M sa...

Förresten, jag blev magsjuk en gång av maten i Kina, men det var inte på någon sunkig resturang, vilket man kan tro, utan på ett foodcenter (högst upp i ett ganska fint köpcenter) där maten stått något för länge och kallnat och sedan värmdes i mikron för att bli varm igen. Mitt tips: Kolla alltså att maten är varm när du får den och inte värms upp en andra gång!

Unknown sa...

Annelie: vilket bra tips! tack sa hemskt mycket!

malin: nu maste du ju beratta vilket kopcentrum!