lördag, augusti 12, 2006

Mat

Kina är ju enormt och det finns flera olika "kök" i landet. Du kan testa alla olika stilar i Beijing men här kommer en kort sammanfattning av dem:

Det nordkinesiska köket:
Till detta räknas Beijings mat. Pekingankan är väl mest berömd, likaså är dumplings vida känt. En annan favorit där är nudlar i en slags soppa. Först käkar man de tjocka nudlarna, som mer påminner om spaghetti, med pinnar och därefter sörplar man i sig soppan.
Dte är mycket smak i nordkinesisk mat. Mycket vitlök, ingefära och chili, lite som i Thailand. Maten steks på hög temperatur i olja vilket gör att många rynkar lite åt näsan åt den feta maten. Men norra Kina är kallt på vinter och man behövde det extra fettet. Man använder mycket kött och grönsaker hör mest till förrätter. Men man får inte glömma alla tofurätter som är mycket poulära! Är man vegetarian och gillar tofu kommer man aldrig svälta:)
Grönsakerna som man beställer till är sällan som våra sallader, istället är det inlagda grönsaker med smak av vitlök och ingefära. Mycket gott.
Till maten äter man ofta ris.

Det kantonesiska köket:
Det kantonesiska köket är lite mystiskt. Ju konstaigare djur, desto poulärare. Kommer du in på en kantonesisk restaurang slås du ganska snabbt av det konstiga utbudet, dyra priser och märkliga namn. Otroligt älskat och folk betalar mycket för att äta stekta grisungar, hajfenor etc. Definitivt inte min grej, men kanske för någon annan. Maten har alltid rätt märkliga namn, t.ex. "kaninen hoppar över ett fält med gröna tussar" = kokad kanin med gröna bönor.

Sichuanköket:
Påminner mycket om sydostasiatisk mat. Väldigt väldigt starkt och ofta nudlar till maten istället för ris. För vegetarianer är den här maten ganska ökänd då det är på de här restaurangerna du beställer vegetariskt men får i dig en hel del köttrester. Buljongen som används till all mat är nämligen köttbuljong.
Supergott om du är köttätare! Tänk dig thaimat! Mycket fläsk coh kyckling.

Hunanköket:
Sjukt stark mat. Verkligen stark mat. En grej jag fick på den här restaurangen hette "Chickencubes with pepper". Det var kycklingklor i ett berg av chili. Jga kunde knappt andas på en dag efter att ha ätit det. Har också märkliga namn på sin mat, t.ex. "Here comes the shining emperor". Vad är det tänker ni? ja, jag har ingen aning.

Det finns så klart fler än de jag tagit upp ovan, men det är dessa jag själv besökt och därför kan kommentera.

1 kommentar:

Thérèse sa...

Kul och intressant skrivet