söndag, augusti 27, 2006

Växla pengar

När man åker till Kina växlar man ju alltid in lite pengar. Här kommer några råd från mig:

1. Växla aldrig i december eller början av januari. Jag är ingen ekonomi så jag kan inte ge någon förklaring, men börsen går tydligen upp vid jul. Förra året, i slutet av november, köpte jag 1000 CNY, vilket kostade 800 kr. En vecka senare köpte jag återigen 1000 CNY, men då kostade det 1005 kr! Värt att tänka på.
2. Alla guideböcker tipsar om att man ska ta med sig dollar. Jag förstår inte vitsen. Jag fick en gång förklaringen att man skulle ta med det för att växla in där, men då förlorar man ju bara pengar på dubbel växelavgift. Bättre med kort i så fall.

5 kommentarer:

M sa...

Jag använde ICA:s mastercard och det funkade perfekt i Beijing, dessutom ingen uttagsavgift!

Jessica sa...

Samma här, ICA Mastercard. Hur smidigt som helst. Betalar också resan med det och vips har man 125:- att handla för på ICA! Ingår som vanligt reseförsäkring som det brukar göra när man betalar med kort.

Har inte växlat på år och dar.

//Jessica

Anonym sa...

ICA Mastercard? Aldrig hort talas om att det skulle vara bra att ha med sig pa resa, men dar ser man!

Personligen haller jag mig till mitt vanliga, enkla VISA-kort som ocksa fungerar hur smidigt som helst. Har i Tokyo ar det allra bast att anvanda pa banken (an i uttagsautomat), det ar riktigt bra kurs och ingen vaxlingsavgift. Forutsatt att man lyckas gora sitt arenda klart i.a.f. ;)

Anonym sa...

Tack för tipset om Ica- kortet.

Det där med dollar: det är för att ha i reserv, exemplevis om man har blivit av med plånboken. I de flesta länder tar man emot dollar som betalningsmedel på hotell.

Unknown sa...

Hej Lox!

Jo, jag förstår dealen om man åker till flera länder men inte om man endast åker till bara Kina.

Visst tar de flesta hotellen dollar, men det borde ju vara smidigare att ta med sig CNY i o m att alla hotell tar det.