söndag, augusti 13, 2006

Kinesisk etikett

Ibland tycker jag att man missar en mycket viktigt del av Kina när man läser om den: nämligen vett och etikett. När jag läser en del västerlänningars bloggar om Kina slås jag av hur mycket de fördömer Kina som ohyffsade som inte följer den etikett vi har. Men vad man glömmer är att kinesernas faktiskt också har en sträng vett och etikett som vi västerlänningar knappast följer. Jag har bestämt mig för att börja skriva lite om de regler jag känner till (kineserna har så stor etikettkod att jag verkligen inte kan allt), så att vi kan bete oss bra i Kina. För allting handlar inte om att de ska göra resan trevlig för oss, eller hur? Det handlar även om att kineser ska tycka att det är okej att vi reser dit och att de känner att vi respekterar dem. Anledningen att Mao kunde ta över och fick sådan makt som han fick bottnar faktiskt i hur vi utlänningar betedde oss i Kina, som svin. Och vi vill inte se ännu en Mao va? Vi vill hellre se demokrati i underbara Kina va?

1. När du diskuterar politik är det viktigt att inte säga "Ni har fel, vi har rätt". Det finns ingen mening med att diskutera hur dum i huvudet Mao var eller hur mycket ni fördömer kommunistpartiet. Mao och kommunistpartiet är fortfarande väldigt omtyckta av kineser.
Istället: diskutera vad ni finner så bra med ert hemland. Diskutera varför demokrati är det bästa som finns och yttrandefrihet.
Man behöver inte skitsnacka för att få något att verka bra.
2. Om ni blir utbjudna på middag av en kines så erbjud er att betala notan en gång men inte mer. Skjut inte till pengar om han inte vill ha det.
3. Många som åker till Kina slås av hur oartiga många kineser är. Ofta kan folk sitta och halvsova på varuhus och skiter totalt i att du är i affären och en servitris kan spela spel på mobilen medan hon tar din beställning. Men det är viktigt att vara artig! Att "mista ansiktet" är det värsta en kines kan behöva gå igenom. Skrik eller skäll aldrig offentligt. Är du arg på en kines så ställ dig nånstans där inte andra kineser ser på. Vi västerlänningar kan inte ens förstå hur förnedrande detta är för en kines. Tyvärr ser man det hända alltför ofta.

Nu blir det kaffe. Ska skriva mer om etikett senare!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du har en definbitiv poaeng i det du saeger att vi aer daligt foerberedda pa att resa i Kina, att vara beredda och foersta den kulturen mnan moeter.
Diskutera politik star inte hoegt pa agendan om man inte kaenner personen vael.
Det daer med att mista ansiktet aer centralt och det aer viktigt at veta naer man kan skaella och inte. Det finns samtidigt en sida som goer att om du inte riktigt har nagon relation med personen aer det ok att ta till humoeret ibland. Det goer kineserna sjaelva. Det finns en direkthet och lite ohoevlighet i mandarin i Kina. Jaemfoer Taiwan daer man har en helt annan hoevlighet. Den artigheten funkar inte riktigt i norra Kina.Well detta kan utvecklas mycket..bara en reflektion.

Unknown sa...

Ha ha, ja du har definitivt en poäng.

men jag vill inte råda en som ska åka dit för första gången att skälla. Det tar ju ett tag innan man lär sig kodexen och då kan man lika bra vara snäll tills dess:)